17:43, tor, 30. Apr

VIDEO: Deaktivacija bombe na Teznu se je začela





Tik preden je zatulila sirena za nevarnost na Teznu zaradi postopka deaktivacije letralske bombe, ki so jo pred dnevi odkrili na Teznu v Mariboru, so Darko Zonjič, poveljnik Državne enote za varstvo pred NUS, Aljaž Leban, vodja Severno Primorske enote za varstvo pred NUS, in Sašo Turnšek, vodja Vzhodno Štajerske regije za varstvo pred NUS, pojasnili potek deaktivacije te bombe. Pa tudi, da so pregledali širši teren, saj je občanka opozorila, da se v bližini najverjetneje nahaja še več ostankov letalskih bomb.

Darko Zonjič, poveljnik Državne enote za varstvo pred NUS, je opisal predviden potek deaktivacije, ki bi bil lahko končan v prvi fazi ali pa v dveh:

Identifikacijo letalske bombe so naredili pred dnevi, kar je pomembno zaradi tega, da vedo, kako se je lotiti. In da vidijo, ali sta vžigalnika poškodovana ali cela, je povedal Aljaž Leban, vodja Severno Primorske enote za varstvo pred NUS.

Včeraj so izvedli še en pregled terena, občanka jih je opozorila, da naj bi po pričevanjih njenih staršev bila zakopana oziroma odvržena bomba. Teren so pregledali, ugotovili so, da je res, glede na to, da se vidi del kraterja, našli so tudi nekaj šrapnelov, je povedal Sašo Turnšek, vodja Vzhodno Štajerske regije za varstvo pred NUS.

Aljaž Leban, vodja Severno Primorske enote za varstvo pred NUS, je še dodal, da so pregledali teren do globine štirih metrov, kolikor lahko pregledajo z merilci. Bombe so sicer lahko tudi na globini šest do osem metrov. Ta, ki jo zdaj deaktivirajo, je bila plitvo v zemlji, saj je padla postrani, ne pa navpično.

Več sledi …

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.