14:17, pet, 29. Mar

VIDEO: Evropski gospodarstveniki svetujejo mariborskim





V Mariboru se je danes začel dvodnevni posvet ekonomskih svetovalcev, ki svoje delo opravljajo na slovenskih konzularnih predstavništvih po svetu. Nagovorila sta jih minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, kakor tudi mariborski župan Andrej Fištravec. Oba sta poudarila, da je gospodarska diplomacija pomemben temelj razvoja za državo in Maribor.

Jasno nam je, da brez izvoza in gospodarske rasti ni dobre perspektive, zato mora biti gospodarska diplomacija eden od stebrov slovenske zunanje politike,” je dejal minister za zunanje zadeve Karel Erjavec. Po njegovih besedah se dosedanjega prispevka ekonomskih svetovalcev ne da opisati s številkami, glede na odzive slovenskega gospodarstva pa je prepričan, da je to zelo zadovoljno z njihovim delom in pomočjo, ki jim jo nudijo pri vzpostavljanju stikov, ugotavljanju potreb na trgih in poznejši sklenitvi poslovnih dogovorov. Minister je mariborsko vzpostavljanje gospodarskih vezi v tujini označil za dobrega, to pa po njegovem kažejo tudi precej boljši gospodarski rezultati ne le drugega največjega mesta, ki mu Erjavec pripisuje pomembno vlogo, pač pa tudi regije in države. Mariborski župan Andrej Fištravec, pa je že dejstvo, da današnji posvet poteka v Mariboru označil kot zelo pomembno dejstvo. Podrobnosti v video izjavi.

Štajerski podjetniki iščejo nove priložnosti
Uvodni dan posveta bo sicer v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico namenjen podjetnikom, za katere so pripravili razpravo o priložnostih in izzivih za mala in srednja podjetja v tujini, pa tudi njihov pogled na načine vključitve društev Slovencev in poslovnih klubov Slovencev v tujini v medpodjetniško povezovanje in odpiranje novih priložnosti v tujini. Glavni del popoldanskega programa pa je namenjen medsebojnim posamičnim pogovorom podjetij z ekonomskimi svetovalci ter svetovalko za mednarodno sodelovanje na stalnem predstavništvu pri Evropski uniji. Jutrišnji, drugi dan posveta pa bo potekal v Ljubljani in bo namenjen predstavitvam novejših iniciativ povezovanja podjetij na področju internacionalizacije.
Vir: STA

Foto: Facebook Štajerska gospodarska zbornica
Foto: Facebook Štajerska gospodarska zbornica

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.