10:50, sob, 20. Apr

VIDEO in FOTO: Na Muti vse bolj uresničljiv Vodovod Mlake z vodnim zajetjem v Avstriji





Po treh letih intenzivnega dela je županu Občine Muta Mirku Vošnerju z ekipo in sodelovanjem z mnogimi deležniki tudi onstran državne meje uspelo. Danes so namreč položili prvih nekaj metrov vodovodnih cevi vodovoda Mlake na slovenski strani.

S tehničnega vidika je Vodovod Mlake sestavljen iz približno 1.300 metrov vodovodnih cevi, od tega jih je na avstrijski strani približno 380 metrov, ostalo pa bo na slovenski strani. Na ozemlju Avstrije bodo zgradili tudi vodno zajetje. Prav tam so danes novinarskih ekipam razkazali ozemlje in začetek del, prav tako pa so ekipe bile priče tudi položitvi prvih metrov vodovoda na slovenski strani.

Predstavniki obeh občin, tako slovenske Mute kot avstrijske občine Eibiswald, projektantov ter okrožni glavar Štajerske ter župana sosednjih občin Radelj ob Dravi in Vuzenice, lastnik gozda, kjer je vodni vir in kjer bo vodno zajetje ter del vodovoda, so bili na slovesnosti, na kateri so tudi posadili prav na meji med obema državama bukev. Vse navzoče so pogostili na kmetiji Pečnik, pd. Herman, ki je tik ob državni meji.

O triletnem prizadevanju za mednarodno sodelovanje in o tem, kdo vse je sodeloval pri tem, je spregovoril župan Mute Mirko Vošner.

Župan Vošner je v govoru na kmetiji Pečnik, pd. Herman, čustveno poudaril: “To je mali korak za Muto, mali korak za ljudi, a pomemben korak za razvoj.” Pomembnosti vodovoda, s katerim bo zagotovljena pitna voda za naselja Zgornja in Spodnja Muta ter Gortina, pa se zaveda tudi lastnik gozda, kjer bo tekel vodovod, Gerd Staundacher, ki je ob postavljanju prvih dveh cevi na slovenskem ozemlju dejal, da je vodni vir na avstrijski strani v gozdu poimenoval kar Lorberjev izvir prijateljstva.

Da je voda pomembna, prav tako v primeru oskrbe s pitno vodo sodelovanje med dvema občinama, ki ju deli državna meja, pa sta izpostavila tako župan avstrijske občine Eibiswald Andreas Thürschweller in okrajni glavar dežele Štajerske Helmut-Theobald Müller.

Kronologija projekta Vodovoda Mlake v občini Muta

Občina Muta je januarja 2016 popotrditvi projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Drave začela prodobitev vodnega dovoljenja za zajetje Mlake. Takoj so sprožili dogovore za rabo vodnega vira z lastnikom zemljišča Staudacherjem, s katerim so nato tudi podpisali pogodbo. Občina Muta ima po njej pravico do koriščenja vode v količini 5 l/s, in sicer za nedoločen čas. Pridobljena količina zadošča za celotno letno porabo vode na območju občine, rabili pa jo bodo v primeru pomanjkanja vode iz drugih vodnih virov.

Sočasno z dogovarjanjem z lastnikom zemljišča so sprožili tudi postopek pridobitve potrebnih dovoljenj v obeh državah. Decembra 2016 so dobili vodno dovoljenje za Občino Muta do leta 2067, z možnostj podaljšanja dovoljenja ter povečanja količine odvzema nad 5 l/s. Izdatnost in kakovost vode sta pregledala tako avstrijski kot slovenski akreditirani laboratorij.

Ogled fotografij s slavnostne položitve prvih metrov vodovodnih cevi Vodovoda Mlake na slovenski strani:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.