14:48, pet, 29. Mar

VIDEO: Invalidi v Mariboru brezplačno na avtobus





V Mestni občini Maribor je od 1. maja na voljo brezplačen prevoz z mestnim potniškim prometom in krožno kabinsko na Mariborsko Pohorje, za invalide. V Mariboru je trunutno 10 odstotkov invalidov, kar pomeni, da bo po prvih ocenah do te ugodnosti upravičenih med 700 in 800 invalidnih oseb. V skladu s sklepom mestnega sveta Mestne občine Maribor ima poleg invalidne osebe možnost brezplačnih voženj tudi en njen spremljevalec. 

Kot je danes na novinarski konferenci povedal župan Andrej Fištravec, je doslej vlogo na občino za pridobitev te ugodnosti vložilo 250 ljudi.

Predsednik občinskega sveta invalidov in sekretar v Društvu gluhih in naglušnih Podravja Milan Kotnik je poudaril, da bo tako mariborskim invalidom s tem lažje soočanje z invalidnostjo v vsakdanjem življenju, kar jim bo omogočilo enakopravnejše vključevanje in sodelovanje v družbi.

Za pridobitev brezplačne vozovnice treba izpolniti le vlogo 

Za pridobitev brezplačne vozovnice za mestni potniški promet morajo invalidi izpolniti vlogo, ki jo dobijo na občini ali v javnem avtobusnem podjetju Marprom, lahko pa jo oddajo tudi elektronsko na spletnih straneh. Na podlagi izpolnjene vloge in priloženih potrebnih dokumentov pridobijo odločbo občine, s katero lahko nato v prostorih blagajne na glavni avtobusni postaji v Mariboru oziroma na spodnji postaji Pohorske vzpenjače dobijo izkaznico za brezplačni prevoz.

Na Marpromu pozivajo tudi k nakupu vozovnic v predprodaji

Mestni svetniki so brezplačni prevoz za invalide potrdili skupaj z novim cenikom mestnega potniškega prometa, ki je prinesel tudi zaokrožitev cen vozovnic v predprodaji in podražitev vozovnic pri vozniku. S tem želijo zmanjšati prodajo vozovnic na avtobusu, ki jo nameravajo v prihodnosti tudi ukiniti. “S tem bomo prispevali k razbremenitvi voznikov, bolj tekočemu vstopu potnikov in posledično manjšim zamudam pri vožnjah avtobusov,” je dejal direktor Marproma Bernard Majhenič.

Ob tem je potnike znova pozval, naj v čim večji meri kupujejo vozovnice v predprodaji. V tem primeru namreč cene voženj z mestnimi avtobusi ostajajo skorajda nespremenjene oziroma so višje ali nižje le za nekaj centov. Medtem ko ena vožnja po novem, če jo potnik kupi vnaprej, stane 80 centov, bo zanjo z nakupom pri vozniku odštel dva evra.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.