11:52, pet, 19. Apr

VIDEO: Janez Janša v UKC Maribor, kjer so cepili prvih 125 zaposlenih





“Prihod cepiva proti covidu v državo lahko primerjamo s prihodom gasilske ekipe na prizorišče požara,” je dejal predsednik Janez Janša ob koncu obiska v UKC Maribor in dodal: “Prve ekipe, za katero se že zavedamo, da ne bo mogla pogasiti celotnega požara. Lahko pa začenja varovati tiste dele pred požarom, ki so najbolj ogroženi.”

V UKC Maribor je Janša prišel zato, da se zahvali ekipam, ki od marca naprej v slovenskem zdravstvu v prvi boljni liniji bijejo boj z virusom. Izpostavil je, da se bo po novem letu najverjetneje število okužb še povečalo. Danes je prvi dan, ko se po Evropi cepi proti covidu-19. Odgovoril je tudi na novinarsko vprašanje o gradnji prepotrebne infekcijske klinike v Mariboru: “Ta naložba je ena od prioritet, naredili bomo vse, da bo v naslednjih nekaj letih ta porgram izpolniti, ne samo v Mariboru, ampak širom po Sloveniji.”

Prezgodaj je za odgovor, ali se bodo učenci lahko 4. januarja vrnili v šolske klopi

Kar se tiče ponovnega odprtja šol, vsaj prve triade, po novem letu, pa je dejal: “Včeraj smo po vseh kriterijih v državi stopili iz črne v rdečo cono, kar pomeni, da se je situacija malenkost izboljšala. Je pa še vedno izjemno resna.” Zato upa, da se bo v naslednjih tednih lahko nekaj ukrepov postopno lahko sprostilo, npr, tržnice, frizerske salone, kaj več pa po njegovih besedah se zdaj ne dopušča, n ob tem dodaja: “Večji korak v pozitivno smer je prehod v oranžno cono, kjer je določene stvari sproščati v tistih regijah, ki so boljše.” Ponovno je izpostavil, da je glavno tveganje rezultat večjega širjenja, večjega gibanja, več stikov v času praznikov ter da se zdravstvene ustanove trudijo zagotoviti rezerve. Šolstvo je eno od prioritet, predvsem prva triada in za otroke s posebnimi potrebami, ter vrtci, je dejal Janša, a “da je danes prezgodaj za odgovor, ali bo sprostitev tega ukrepa, povratek v šolo možen 4. januarja.”

Prvih 125 odmerkov cepiva je premalo, potrebujejo več

Na nekaj vprašanj pa je odgovoril tudi direktor UKC Maribor Vojko Flis. UKC Maribor je namreč dobil prvih 125 odmerkov cepiva proti covidu-19, cepili so tiste, ki so se želeli cepiti. Tudi oba direktorja, tako on kot tudi strokovni direktor. Poudaril je, da so dobili samo 125 odmerkov, kar je po njegovem premalo. Za cepljenje se je prijavilo 1250 zaposlenih, zato upa, da bodo v naslednjih tednih dobili še več odmerkov. Zanimanje za cepljenje je po njegovih besedah med zaposlenimi veliko, “še vedno je na prostovoljni bazi, kar je dobro.” 1250 zaposlenih je približno ena tretjina od vseh zaposlenih, po njegovih besedah je bilo približno ena tretjina že okužena. Ob tem pa je poudaril še, da “približno 60 odstotkov Slovencev bi se moralo cepiti, če domnevamo, da je 40 odstotkov se jih že okužilo.”

Celotni izjavi predsednika Janeza Janše in direktorja UKC Maribor Vojka Flisa sta v videoposnetku:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.