03:45, pet, 19. Apr

VIDEO: Županu obnova miklavške občinske zgradbe pomembnejša kot šola in kanalizacija





Med tem ko bosta župan Miklavža na Dravskem polju Egon Repnik in njegova ekipa delala in vladala v novih prostorih, bodo morali učenci OŠ Miklavž na Dravskem polju in občani Dravskega dvora, ki bi jim izgradnja kanalizacije izboljšala življenje, še počakati.   

Očitno se nova oblast v Miklavžu na Dravskem polju drži reka ” Bog je ustvaril brado najprej sebi, nato šele drugim”! Na zadnji občinski seji občine Miklavž je župan Egon Repnik dal v obravnavo in na glasovanje DIP za obnovo občinske stavbe v vrednosti 800.000 EUR.  Županov glasovalni stroj je sledil predlogu župana in tako je bilo 7 svetnikov za sprejetje DIP-a, 5 svetnikov iz stranke DESUS, Dialog za napredek in en član SD pa so glasovali proti. Sedaj so lahko občanom Miklavža na Dravskem polju  jasne prioritete župana in njegove ekipe, najprej urediti svojo dotrajano občinsko stavbo, šele za tem so na vrsti otroci in občani.
Ravnateljica OŠ Miklavž na Dravskem polju Dušanka Mihalič Mali izpostavlja, da imajo na šoli prostorsko stisko že nekaj let – del pouka celo izvajajo v knjižnici, obenem pa se bojijo, da bodo morali uvesti dvoizmenski pouk. Občinski svetnik Damir Pekič in  Simona Marko, ki je na volitvah kandidirala za županski stolček, izpostavljata, da je treba dati prednost pred občinsko stavbo kanalizacijskemu sistemu Dravski dvor, obenem pa tudi dograditvi šole. Župan Egon Repnik pa izpostavlja, da bodo z obnovo občinske zgradbe začeli naslednje leto. Za šolo pa meni, da je treba počakati in najprej narediti študijo.

Poglejmo na problematiko podrobneje. „Šola je velika, ima 6.000 kvadratnih metrov, vendar tukaj je 23 rednih oddelkov, pet pa jih imamo na podružnici. Vseh otrok v letu 2019/2020 je 595, od tega 87 na podružnici,“ razlaga ravnateljica in dodaja: „Skorajda pokamo po šivih, sicer imamo čudovito, krasno urejeno šolo, vendar je trend naraščanja otrok, ki prihajajo v našo šolo velik, zato že leta opozarjamo na dograditev. Pouk pa poteka in v računalniški učilnici in v knjižnici in pa seveda v večnamenskem prostoru na prvem V-ju. Prav tako pa tudi v telovadnici, ki je bil namenjen otrokom v predšolskem obdobju, je zdaj oddelek 3. d razreda.“ Ravnateljica poudarja, da občino na to težavo opominjajo že od leta 2006, kot si lahko pogledate v posnetku…

Obnova šole se po mnenju ravnateljice žal ne da narediti po fazah: „Mislim, da bi se lahko v dveh mesecih, treh, saj bi se lahko konec in začetek pouka zamaknila – tako smo dogradili tudi podružnico – lahko bi se to naredilo tudi na matični šoli in bi prilagodili dejavnosti.“

Za obnovo občinske zgradbe že potrdili DIP
Medtem ko za šolo od leta 2006, ko je ta prvič opozorila na stisko s prostorom, še ni narejena študija,  so na zadnji redni seji občinskega sveta  občinski svetniki glasovali o DIP-u za obnovo občinske zgradbe. Tega so sicer sprejeli, zanj pa še zdaleč niso glasovali vsi. Nekateri so imeli namreč velike pomisleke glede cene projekta, predvsem pa so menili, da bi morali imeti nekateri drugi projekti prednost.

Pekič tudi dvomi, da bi sedaj ocenjena vrednost za obnovo občinske zgradbe zadostovala. „Dvomim, močno dvomim, res bomo to videli komaj, ko bomo sprejemali proračun za za leto 2020, ampak glede na višino investicije, ki bo potrebna za obnovo, je po tem DIP-u je dobrih 800 tisoč. Po izkušnjah vemo, da so ponavadi ti DIP-i podcenjeni, se pravi, da na realno stanje še pridejo kakšni višji zneski. Zato močno dvomim, da bo dovolj denarja za vse investicije, torej za obnovo šole, za dokončanje kanalizacije, kar pa mislim, da bi morala biti prej prioriteta kot pa obnova občinske stavbe.“ Tudi Simona Marko meni, da bi morala občinske prioritete biti razdeljene drugače:

Markova tudi opozarja, da se je občanom obljubilo, da se bo izgradnja kanalizacijskega sistema zaključila. Pa tudi dograditev šole.

Na očitke svetnikov in občanov, da so zaradi prenove občinske stavbe bolj prioritetni projekti, kot sta dograditev osnovne šole in dokončanje kanalizacijskega sistema v Dravskem dvoru, župan odgovarja:

A občani so pozorni na to, kar je bilo še nedavno obljubljeno.  Čemu pa se niso že začele priprave na dograditev osnovne šole, ki že od leta 2006 opozarja na stisko, pa župan pravi: „Ne vem, kaj se je dogajalo leta 2006, jaz lahko govorim samo o tem času, ko sem župan jaz. O zadnjih tričetrt leta. Res je bilo nekaj govora o dograditvi šole – ampak kot rečeno, mi moramo najprej vedeti, koliko dograditi šolo, kje dograditi in za kakšno vsebino. Pomembno pa je, da je ta šola obnovljena v celoti in da jo bo občina odplačevala vse do leta 2030.“  Ob tem pa pozablja, da je bil v prejšnjem mandatu podžupan in da je imel možnost kreiranja prioritetnih projektov.


Za ceno obnove občinske stavbe bo prestavljena kanalizacija
Očitno še nekaj časa, saj je zaključek izgradnje kanalizacije prestavljen.  Markova namreč pravi, da gradnja kanalizacije  v tej občini  poteka že 15 let in da so vsi pričakovali, da bo v zdajšnji fazi gradnja zaključena in dodaja: “Nenazadnje občani Dravskega dvora, ki zmeraj dobijo zadnji osnovne stvari, ki jim pripadajo, so seveda pričakovali, da bo kanalizacija zaključena, ne nazadnje je bilo ves čas govora, da se bo gradnja zaključila v tem mandatu, pa še vedno ne ob zaključku mandata, ampak celo prej. Zdaj, ko je gospod župan jasno povedal, da bo za ceno obnove občinske stavbe preložen zaključek izgradnje kanalizacije – jaz mislim, da to ni ta prava poteza.“

800.000 EUR za obnovo občinske stavbe 
Obnova občinske zgradbe zajema več stvari. Po besedah župana: “V bistvu gre za celovito obnovo te stavbe, razen v drugi etaži se prostori ne bi bistveno spremenili, to pa zato, ker so relativno novejši in so bili urejeni nekaj let nazaj. Drugače pa gre za celovito energetsko sanacijo te stavbe, to se pravi, da bo izpolnjevala pogoje po predpisih o energetski učinkovitosti – iz tega razloga se bomo tudi prijavili na razpis ministrstva in poskušali pridobiti sredstva za ta namen.“ Približno 800 tisoč evrov pa zajema tudi zunanjo ureditev objekta z izgradnjo parkirišč in pa enega manjšega parka pred občino.”  Že v preteklih letih se je nekaj sredstev namenilo za odkup prostorov pošte v pritličnem delu tega objekta, odkupilo se je tudi zemljišče za parkirišče. Tako bi bili v zgradbi po novem občinski prostori, župan pravi, da občina potrebuje celoten objekt. Zdaj je v njej občinska uprava s 17 zaposlenimi. Želijo urediti tudi arhiv, radi pa bi pridobili tudi status protokolarnega objekta, to se pravi, da bi lahko preko upravne enote tudi protokolarne zadeve izvajali v objektu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.