13:09, čet, 28. Mar

VIDEO: Kurentovanje naj povezuje in ne razdvaja





Kurentovanje na Ptuju, ki velja za najbolj prepoznaven dogodek najstarejšega Slovenskega mesta, spet dviguje prah. Direktorica javnega zavoda za turizem Ptuj, Katja Gönc, naj bi bila izvajalcu komercialnega dela Kurentovanja “svetovala” izbiro vinarstva svojega brata.

Kurentanc 2018.
Kurentanc 2018.

Dvomi o tem, kdo izbira ponudbo vina v Karnevalski dvorani so nastali, ko je organizacijo prvič prevzel novoustanovljeni občinski Zavod za turizem Ptuj. Takrat je namreč veliko vprašanj povzročilo dejstvo, da je bilo na prireditev v dvorano uvrščeno vino Vinarstva Gönc, ki je povezano z direktorico zavoda Katjo Gönc, saj je to podjetje njenega brata. Zdaj na direktorico letijo očitki, da je vplivala na odločitev, katero vino bo točil izvajalec prireditve v Karnevalskem šotoru. Direktorica namigovanja kategorično zavrača.

Na Zavodu za turizem Ptuj se po besedah direktorice zavedajo pomembnosti dogodka in izbire pravega ponudnika za izvedbo komercialnega dela karnevala.

Prireditve d.o.o. stopili v bran direktorici
Podjetje Prireditve, d.o.o., ki je lani od podjetja Novelus prevzelo organizacijo dogajanja v Karnevalski dvorani, pogodbo o pripravi komercialnega dela Kurentovanja pa je z Zavodom za turizem Ptuj podpisalo še za dve leti, ponuja vino istega vinarja tudi letos.
“Odločno zavračamo vsakršna namigovanja, da nam je bila odločitev o izbiri ponudnika vin sugerirana, svetovana ali pričakovana. Družba Prireditve d.o.o. je z blagovno znamko Fest.si uveljavljen organizator dogodkov na Ptuju in v regiji. Tudi letos smo prevzeli organizacijo Karnevalske dvorane in obveznost, da udeležencem, pustnim maskam od blizu in daleč, ponudimo najboljšo pustno zabavo in koncerte. S tem smo v celoti prevzeli tudi vsa podjetniška tveganja, ki iz organizacije zahtevnega množičnega dogodka izhajajo. V celoti smo tako odgovorni za izbiro nastopajočih, gostinsko ponudbo in varovanje vsake od prireditev v Karnevalski dvorani. Pri tem pokrivamo celoten strošek zabavnega programa v Karnevalski dvorani, izkupiček pa je v celoti odvisen od uspešnosti prodaje vstopnic in gostinskih storitev. Zato do tega pristopamo profesionalno in v interesu, da udeležencem naših prireditev ponudimo odlično zabavo, investicijo v izvedbo programa pa pokrijemo z uspešno prodajo storitev. Z vinarstvom Gönc sodelujemo že dalj časa tudi na drugih prireditvah, ki jih organiziramo. Zadovoljni smo s kakovostjo njihovih vin, ki jih uvršča med vodilne ponudnike v regiji, pa tudi s konkurenčnostjo njihove cenovne ponudbe in odzivnim tržnim pristopom. Logistika množičnih prireditev zahteva optimizacijo ponudbe, torej manj raznovrstno ponudbo po najvišji možni kakovosti, da lahko zadovoljimo pričakovanja v trikotniku med ceno za gosta, hitrostjo postrežbe in izkupičkom. Ta je v prvi vrsti namenjen poplačilu investicije v program in samo obratovanje Karnevalske dvorane. Na Ptuju, ki je prvovrstno središče vinske kulture, imamo veliko vrhunskih ponudnikov vina z mednarodnim slovesom. Vsak je po svoje najboljši. V naši poslovni odločitvi, da gostom ponudimo vina Gönc, smo sledili jasnim poslovnim kriterijem in dosedanjim izkušnjam,” je v sporočilu za javnost navedla Jasmina Kokol iz podjetja Prireditve d.o.o.

Predstavnica podjetja Novelus spremenila izjavo
Pri vsej zgodbi je zanimivo tudi to, da je Katja Grabrovec iz podjetja Novelus zdaj spremenila izjavo, ki jo je za medije dala leta 2017. Takrat, ko so se prvič pojavili očitki o izbiri vina, medije zadevo pojasnila takole: “Da bomo v dvorani imeli dva ponudnika, je bila naša odločitev. Vinarstvo Gönc nikakor ni bilo pogoj s strani zavoda za turizem, temveč odločitev Agencije Novelus.” Takrat so še pojasnili, da so Gönčevo vino, poleg vina Ptujske kleti, sami dali v izbor v dvorani. Danes pa medijem dajejo diametralno nasprotne izjave. “Katji Gönc smo obljubili, da bomo za pošteno igro do nas in našega dela ter dogovorov tudi mi zagovarjali, da smo se za vino Gönc odločili sami. Da ne bo imela ona kot vodja javnega zavoda kakršnih koli težav. Konec koncev se nam je takrat zdelo, da je ona na naši strani in da vsi skupaj delujemo za skupno dobrobit Kurentovanja kot tradicionalne prireditve,” danes pojasnjuje Grabrovčeva.
Za spreminjanje izjav ima svojo razlago tudi direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Odziv politike
Na očitke se je odzval tudi Andrej Čuš, kandidat za župana Ptuja na lanskoletnih lokalnih volitvah, trenutno pa Mestni svetnik Občine Ptuj. “V Listi Andreja Čuša smo v zadnjih dneh prejeli več negativnih ter zelo kritičnih odzivov na dogajanje ter ponudbo v sklopu Kurentovanja 2019 in se seznanili s sumi netransparentnega delovanja Zavoda za turizem MO Ptuj. Naše mnenje je, da delovanje v MO Ptuj in njenih zavodov ne sodijo delovanja, ki lahko samo kažejo na kakršnokoli obliko zlorabe položaja in sugeriranja izbire ponudnikov storitev izbranim izvajalcem. Želimo si, da se takšne stvari v tem mandatu ne bodo ponavljale, saj kot svetniška skupimo želimo dobro delujoče, transparentne in učinkovite javne zavode, ki bodo izvajali kvalitete servis občanom in občankam MO Ptuj. Tako žalostno je gledati, ko se tako prepoznavne zgodbe, kot je Kurentovanje, kvarijo na temeljih. Prej bi morali imeti glavobol zaradi česa drugega, ne pa zaradi vina.”

Seveda smo za komentar na to temo prosili tudi županjo Občnine Ptuj, Nuško Gajšek, ki je povedala naslednje: “To, katero vino se ponuja v festivalski dvorani je stvar izvajalca, ki je na razpisu dobil dvorano v upravljanje. Mi smo seveda želeli raznoliko ponudbo, kar smo izvajalcu tudi predočili, tudi to, da si občani in obiskovalci morda želijo pestrejše ponudbe, vendar končno odločitev vedno sprejme izvajalec. Na javnem delu občina ponuja vino Ptujske kleti tudi sama sem za protokolarno vino v času Kurentovanja izbrala vino Mistik. Drugega vpliva pa občina nima, si pa vsekakor želimo, da letošnje Kurentovanje izpeljemo do konca v najboljši možni luči, brez večjih pripetljajev. Gre namreč za pomemben dogodek za mesto Ptuj in svojevrstno promocijo, zato si želimo pozitivne izpeljave. Glede na vse očitke, ki letijo na Zavod za turizem in direktorico pa bom po Kurentovanju prav gotovo zahtevala pojasnila iz strani sveta zavoda, za katere upam, da jih bomo dobili v doglednem času.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.