14:25, ned, 16. Jun

VIDEO: Mesec mode v Pokrajinskem muzeju Maribor s poudarkom na modni ilustraciji

Mesec mode v muzeju je dolgoletni projekt Pokrajinskega muzeja Maribor, v katerem vsako leto v mesecu maju izpostavijo svojo zbirko oblačilne kulture in iščejo vzporednice v sodobnosti. Nosilna tema letošnjega je Modna ilustracija, ki ponavadi predstavlja začetek modnega oblikovanja.

Občasno razstavo na to temo odpirajo v soboto v razstavišču Kina Partizan. Na njej bodo predstavili modne ilustracije iz 19. in 20. stoletja vključno z izborom historičnih oblačil in modnih dodatkov iz tistega časa, vzporedno pa bodo prikazali tudi sodobne modne ilustracije dijakov in študentov modnega oblikovanja. Razstavo so naslovili Modna ilustracija – vizualno razkošje.

“Z izborom letošnje teme sem želela javnosti prikazati večini prikrit, a nepogrešljiv osnovni del kreativnega procesa modnega oblikovanja. Ob tem sem želela modno ilustracijo osvetliti z več zornih kotov, saj preko nje lahko sledimo pomembni zgodovinski pripovedi, hkrati pa sproža razmislek o globljem pomenu mode, oblikovanja in umetnosti,” je na današnji novinarski konferenci povedala kustodinja za oblačilno kulturo in nosilka projekta Maja Hren Brvar.

Sobotno odprtje razstave, s katero obeležujejo mednarodni dan muzejev in bo vključevalo tudi “risanje v živo”, predstavlja uvodno dejanje letošnjega Meseca mode v muzeju, ki ga v Pokrajinskem muzeju Maribor prirejajo od leta 2013. “Zaradi edinstvenosti v slovenskem prostoru sodi zbirka modnih oblačil med zbirke nacionalnega pomena,” poudarja direktorica muzeja Mirjana Koren.

V projektu po njenih besedah vsako leto povežejo okoli 150 ustvarjalcev, ki prihajajo iz različnih izobraževalnih, strokovnih in kulturnih ustanov.

“Projekt je zasnovan na predstavitvi in popularizaciji zbirk oblačilne kulture, predmete zbirke pa prikazujemo na sodoben način ter opozarjamo na pomen oblačilne kulture v preteklosti in sodobnosti. Predvsem pa želimo modo aktualizirati in jo z različnimi vsebinami prikazati kot zelo pomemben del vizualne umetnosti znotraj kulturne zgodovine ter izpostavljamo, da jo je potrebno obravnavati ekvivalentno z ostalimi kulturnimi fenomeni in dediščinskimi panogami,” je dodala Maja Hren Brvar.

Mesec mode v muzeju se bo nadaljeval 21. maja z okroglo mizo v Viteški dvorani mariborskega gradu, na kateri bodo o modni ilustraciji spregovorili Marija Nabernik iz ljubljanske akademije za likovno umetnost, Sabina Puc iz naravoslovno tehniške fakultete, ilustratorka Meta Wraber in grafični oblikovalec Matic Brezovšek.

23. maja bo sledila modna revija izdelkov dijakov in študentov, 30. maja pa bo v loži mariborskega gradu velika modna revija priznanih modnih oblikovalcev, ki bodo predstavili trajnostno naravnane kolekcije z modnimi ilustracijami in skicami.

Ena od oblikovalk, ki že dlje časa sodeluje v projektu, je Tanja Uvera, ki je vesela te priložnosti prikaza svojega dela mariborskemu občinstvu. “Letos bo vsak od nas pokazal, na kakšen način dela ilustracije,” je povedala. “Včasih so ilustracije uporabljali, da so jih objavljali v revijah, ker še ni bilo fotografij. Zdaj so modne ilustracije predvsem za to, da pokažeš svojo idejo šivilji ali stranki,” je dodala.

Začetki modne ilustracije segajo v prva leta 16. stoletja, danes pa modna ilustracija z digitalnimi tehnologijami po besedah Maje Hren Brvar doživlja ponovni vzpon.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.