13:39, sre, 24. Apr

VIDEO: Na Mariborski otok s cenejšimi vstopnicami za otroke





Po Sloveniji se odpirajo kopališča na prostem, med drugim danes tudi edino mariborsko javno kopališče na prostem Mariborski otok. Ta letos praznuje 90 let obstoja. Jubilej bodo zaznamovali s posebnim programom in precej cenejšimi vstopnicami za otroke in mladino.

Letno kopališče Mariborski otok je prvič odprlo vrata 15. junija 1930. Na odprtju se je zbralo kar 10.000 ljudi. A njegov blišč je z leti ugašal. Tudi pred tokratno kopalno sezono so opravili le nujna vzdrževalna dela za zagon kopališča, je za STA povedal direktor Športnih objektov Maribor Tadej Mežnar. Da so se lahko tega sploh lotili, so morali pridobiti soglasje državne direkcije za vode za uporabo podtalnice za nadaljnjih pet let, saj je obstoječe poteklo aprila. Lani so na kopališču našteli okoli 34.000 kopalcev, letos pa je sezona precej bolj negotova zaradi novega koronavirusa. Tako kot na ostalih slovenskih kopališčih bodo tudi tu morali poskrbeti za ustrezno razdaljo med ljudmi. Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) morajo obiskovalci in osebje ohranjati medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra na površinah zunaj bazenov in najmanj dva metra pri plavanju v bazenu. Izjema so člani istega gospodinjstva.

90-odstotni popust za otroke

Za današnje odprtje nove sezone pa so pripravili poseben program, s katerim bodo spomnili kopalce na 90-letnico. Med drugim bo obsegal glasbene nastope in športne aktivnosti, popoldne pa naj bi zbrane nagovoril tudi župan Saša Arsenovič. Jubilej bodo obeležili tudi s cenejšimi vstopnicami za otroke in mladino. “Mladina do 18 let iz Maribora in okoliških občin ima 90-odstotni popust na vstopnico,” je pojasnil Mežnar.

90 let Mariborskega otoka: njegova preteklost in prihodnost

Nostalgični spomini na davno kopanje na Mariborskem otoku so ob njegovi 90-letnici zagotovo dobrodošli. Ljudje, ki so kot otroci in mladostniki poletja preživeli na tem kopališču, se tistih časov z veseljem spominjajo. Ob visokem jubileju Otoka pa se Mestna občina Maribor zdaj ponovno loteva reševanja tega zasenčenega bisera, ki si zagotovo zasluži boljše čase.

Prenos kopališča na drugega upravljavca?

Javni zavod Športni objekti Maribor v svojem sanacijskem programu načrtuje, da bi upravljanje Mariborskega otoka prenesli na nekoga drugega. Ena od omenjenih možnosti je prenos na Mariborski vodovod, a direktor podjetja Danilo Burnač dvomi, da se bodo ostale občine lastnice Mariborskega vodovoda strinjale s tem. Ocenjujejo, da bi za letno upravljanje s kopališčem potrebovali okoli 350.000 evrov, za sanacijo in ureditev kopališča pa nekaj manj kot tri milijone evrov.

Mariborski otok je od leta 1951 zavarovan kot naravna znamenitost in od leta 1992 kot naravni spomenik. Poleti je kopališče, jeseni in pozimi pa priljubljeno sprehajališče.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.