21:23, pon, 17. Jun

VIDEO: Na Ptuju za hitrejšo obnovo mostu

Na ptujski občini so na pobudo direkcije za infrastrukturo opravili prvi operativni sestanek v zvezi z načrtovano sanacijo starega mostu, ki bo predvidoma sredi junija za skoraj leto in pol precej zarezala v prometne razmere najstarejšega slovenskega mesta. Kot je povedal župan Miran Senčar, danes pravih odgovorov na vprašanja niso dobili.

Ptujčane je v razgovoru s predstavniki izvajalca Pomgrad in projektantov zanimalo, kdaj bo dejansko prišlo do popolnega zaprtja mostu. Kot jim je bilo pojasnjeno, morajo še pred začetkom del pripraviti prometni elaborat o zaporah, tehnološko-ekonomski in terminski načrt. Dokumente morajo nato dostaviti direkciji, ki bo dokončno odločila čas začetka del. “Od izvajalcev smo zahtevali, da dela dnevno potekajo maksimalno, kar je to mogoče. Zagotovili so nam, da je to tudi v njihovem interesu,” je dejal Senčar in dodal, da jih je zanimala tudi dinamika izvajanja del na dveh novih krožiščih, kjer bo mestna občina sodelovala s svojim delom pri urejanju kanalizacije na Mariborski ulici in Zagrebški cesti.

most na ptuju (3)

Ptujski župan je še napovedal, da se bodo najavili na sestanek pri odgovornih na direkciji za infrastrukturo, saj tistih, ki bi jim lahko odgovorili na zahtevo za skrajšanje 18-mesečnega roka, ko naj bi bil most zaprt za ves promet, ni bilo na sestanku. Kot je dejal, bodo predlagali skrajšanje roka, za kar pa bodo verjetno izvajalce morali primerno nagraditi.

Most potreben obnove

Ptujskega župana čudi, da pred začetkom projekta niso naredili nobene ocene stroškov v primerjavi s koristmi glede načina obnove, saj občine takšne “cost-benefit” analize morajo pripravljati. To bodo zahtevali od direkcije, saj gre za 4,5 milijona evrov vreden državni projekt na mostu, ki je resnično potreben obnove.

Večina prometa bo v času del preusmerjena čez Puhov most, vendar se na občini zavedajo, da bodo meščani in tisti, ki prihajajo v mesto, zagotovo našli svoje obvozne poti, ki jih je zato potrebno primerno urediti. Po sedanjih podatkih bodo most čez Ptuj, ki ga dnevno prevozi okoli 15.000 vozil, najverjetneje zaprli 15. junija, rok za dokončanje del je 30. september 2018, z Darsom pa se dogovarjajo, da bi v času del omogočili prevoz brez vinjet po podravski avtocesti med izvozoma Hajdina in Ptuj Center.

Zaradi težavnih prometnih razmer, ki se Ptuju obetajo več kot leto dni, se je že pred časom organizirala civilna iniciativa. Ta po besedah Aleša Kolarja zahteva, da se rok obnove mostu bistveno skrajša, saj je leto in pol za lokalne uporabnike popolnoma nesprejemljivo.

Kolar je ob tem dodal, da so škodo, ki bo nastala v letu in pol, ocenili na vsaj 40 milijonov evrov.

VIR: STA

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.