02:01, ned, 28. Apr

VIDEO: “Nihče ni kriv, a obstajajo diplomske, magistrske naloge, da se mlajši navijači tako dokazujejo”





V oddaji Vzhodna smo govorili o obnašanju navijačev, v gosteh je bil tudi v. d. generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge MNZ Darijo Levačić, ki je razkril, kje je trenutno primer incidenta v Murski Soboti, ko so tekmo zaradi topovskega udara prekinili, na koncu pa so jo po odločitvi disciplinskega sodnika registrirali z rezultatom 3:0 v korist Mure.

Storilec pa je danes še vedno neznan. Policijska uprava Murska Sobota namreč za naš medij odgovarja: “Storilec kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1., še ni bil izsleden. Z aktivnim zbiranjem obvestil v cilju identifikacije storilca policisti nadaljujemo.” Glede na to, da je visoka kazen doletela NK Maribor, ne pa (še) NŠ Mure, kot organizatorja tekme, nas je zanimalo tudi, ali policisti zagotovo vedo, od kod je priletelo omenjeno pirotehnično sredstvo: “Na podlagi zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da je bil močnejši pirotehnični izdelek, ki je poškodoval sedem oseb, bil odvržen iz smeri oziroma sektorja, kjer so se v času tekme nahajali pripadniki organizirane gostujoče navijaške skupine.

Navijaška skupina se je od incidenta distancirala

Viole, navijaška skupina NK Maribora, se je od incidenta v objavi na družbenem omrežju distancirala, zapisali so, da posameznikovo dejanje obžalujejo in strogo obsojajo. V. d. generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Darijo Levačić ni čisto prepričan v to, da je šlo za dejansko zgolj enega posameznika. Preiskava nakazuje na to, da za incidentom stoji več oseb.

“Dejstvo je, da je normalno, da so se navijači, kot neke organizacije, distanciral od tega posameznika in niso prevzeli kolektivne odgovornosti. Ampak težko pa je govoriti, da nihče ni kriv zaradi tega posameznika, ki se je nahajal v tej skupini. Obstaja vrsta diplomskih in magistrskih nalog narejenih na temo navijaštva. V enem diplomske delu je natančno navedeno, kakšne so vloge v teh navijaških skupinah. Od tistih, ki so mladi, do tistih, ki so stalni, vodstvo in tako naprej … In vsak ima neke svoje naloge. In lahko prihaja tudi do tega, da se mladi tako skušajo dokazovati v tej navijaški skupini,” je v oddaji Vzhodna povedal Darijo Levačić.

Je šlo za dokazovanje znotraj navijaške skupine?

“Dejstvo je, da to tudi pri nas obstaja in treba je pač reči bobu bob. Treba je to prekiniti, da ne prihaja do teh topovskih udarov, kot smo bili zdaj deležni. Ja, tudi na tej tekmi, glede na to, da je navijaška skupina navedla, da ne uporablja pirotehnike, je iz posnetka jasno vidno, da je bila pirotehnika pred topovskim udarom uporabljena. Tudi to je prepovedano,” je v oddaji Vzhodna na BK TV še povedal Darijo Levačić, to celotno izjavo si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.