19:36, čet, 25. Apr

VIDEO: Občinski praznik na Mariborski koči





Včeraj, 3. septembra, sta na Mariborski koči ob 74. obletnici partizanskega napada na nemško postojanko ob koči, položila spominski venec župan mestne občine Hoče-Slivnica in predsednik občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB občine Hoče-Slivnica. Ob manjši slovesnosti sta spomnila na pomen narodno osvobodilnega boja in takratnih vrednot, ki so na žalost mnogih, danes zgolj predmet političnega boja.

Kljub temu, da se je pričel delovni teden se je slovesnosti na 1068 metrih nadmorske višine udeležilo precej ljudi. Prav gotovo je k temu pripomogla tradicija tega praznika oziroma spomina na naše prednike, ki so se nesebično uprli nemškemu okupatorju in poskrbeli, da se na tem ozemlju še danes govori slovenski jezik. In prav slednje je po mnenju župana občine Hoče-Slivnica, Marka Soršaka, izjemno pomembno.

Ob tem je predsednik občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB občine Hoče-Slivnica, Martin Kramamr, poudaril, da je Narodnoosvobodilni boj dokončno osamosvojil naš narod, ki je tako postal gospodar svojega ozemlja. Dogodki na Mariborski koči so pomembni tudi zaradi dejstva, ker je takrat Nemška vojska, ki je bila navajena osvajati, morala bežati. To je bil pomemben korak h kasnejši osamosvojitvi, ki je prav tako vplivala na osamosvojitev Slovenije pred sedemindvajsetimi leti. Prav zato sta tako župan kot predsednik občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB izrazila razočaranje, da šolski program zgodovine ne predvideva poglobljenega vpogleda v takratne dogodke, katerih posledice čutimo še danes.

Polozitev venca na Mariborski koci.00_09_01_12.Still002

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.