08:37, sre, 24. Apr

VIDEO ODZIVI: Domačini o posledicah orkanskega vetra – “To je katastrofa”





Za gasilci, prebivalci Dravske doline, Štajerci in Korošci je neprespana noč. Intervencije še vedno niso zaključene, ponekod so podrta drevesa odstranjevali tudi samoorganizirani kmetje. Številni stanovalci okoliških krajev zgolj nemočno opazujejo posledice sinočnjega orkanskega vetra.

Ostali so brez strehe nad glavo, vse dokler se na njihov klic na pomoč niso odzvali gasilci in jim streho vsaj začasno prekrili, da njihovih domov ne bi uničil dež. Več v video izjavah Danijela Kovača iz Bistrice ob Dravi, Borisa Težaka iz Bezene in Rudija Viherja iz Ruš, ki smo jih ujeli med tem, ko so gasilci sanirali posledice neurja na njihovih domovih.

Ko je “zmanjkalo” gasilcev, so urgirali kmetje
Samo na območju gasilske zveze Ruše so do poldneva beležili že več kot 70 intervencij. Kot je pojasnil Aleksander Brunčko, namestnik poveljnika civilne zaščite Ruše, so gasilci vseh treh društev v Občini Ruše izmenjaje opravljali intervencije skozi vso noč, “takoj zjutraj pa smo organizirali štab civilne zaščite v občinski prostorih v centru Ruš. Tukaj smo prevzeli vodenje in koordiniramo še vse preostale akcije preko dneva.”

Podobno je povedal tudi Igor Grušovnik, poveljnik civilne zaščite Selnice ob Dravi, ki je štab organiziral v selniškem gasilskem domu. “Najhujše je bilo z drevesi in električnimi drogovi. Tekom noči do jutra smo odstranili 14 dreves. Potem pa je bilo tudi nekaj odkritih streh. Zdaj smo pravkar na poti na Sveti Duh, kjer je odkrilo našo bivšo karavlo.

Gasilci so imeli polne roke dela, a kljub hitrim in učinkovitim ukrepom, niso mogli istočasno zadostiti vsem potrebam. To je bilo jasno domačinom, kmetom in gozdarjem, ki so jim podrta drevesa zaprla cesto do Starega kovača. S traktorji in žagami so se sami lotili sanacije. Več v video izjavi Jožeta Podrzavnika (po domače Lukiča) s Spodnjega Slemena.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.