22:18, pon, 29. Apr

VIDEO: Orleki posodobili svojo “Punco s Šohta”, z njimi jo je zapel Matevž Šalehar – Hamo





‘Punca s Šohta’ je  legendarna skladba še bolj legendarnih Orlekov, danes pa je še vedno in še kako aktualna. Prvič je bila objavljena pred skoraj tridesetimi leti, na tretjem, leta 1995 izdanem albumu Orlekov ‘Adijo knapi’. Danes ima novo, osveženo podobo, a še vedno močno in aktualno sporočilo – tudi danes se za denar močno gara in trpi, čeprav je cena morda drugačna.

Pri novi različici skladbe se je Orlekom pridružil Matevž Šalehar – Hamo, ki je z eno nogo pravzaprav njihov, saj je njegova mama Zagorjanka.

Za vse, ki ne veste – čeprav šoht uradno pomeni jašek, je Šoht z veliko začetnico v pogovornem jeziku pravzaprav kraj, rudarsko naselje. ‘Punca s Šohta’ je ena od tistih najbolj trpkih skladb, ki jih prepevajo Orleki, saj pripoveduje zgodbo dekleta, ki je s Šohta odplula stran, v drugi svet, kjer bi se dalo drugače živet. A tam, v tistem ‘čudovitem’ svetu, je našla samo trdo delo in težko življenje, daleč od krajev in ljudi, ki jih je pustila za sabo. A poti nazaj ni nikoli našla.

Kako danes zveni skladba iz leta 1995 in kako je potekalo njeno snemanje lahko prisluhnete in si ogledate tukaj:

Po ‘Adijo Knapi’ pa ‘Na Kum’, ‘Vinski trti’ ter ‘Moji Boginji’, ki so jo posneli z Dimekom, so se Orlek lotili še priredbe ‘Punce s Šohta’ in k sodelovanju povabili Matevža Šaleharja Hama.

35 let Orlekov – nov album, obilica koncertov in osrednji koncert v Kinu Šiška

Orleki že 35 let veljajo za eno najbolj izvirnih domačih zasedb. Nastali so konec osemdesetih let, natančno leta 1989, za svoj uradni začetek pa štejejo snemanje svojih prvih demo posnetkov na takratnem radio Trbovlje. Orleki imajo svoj domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, in konce, od koder prihajajo, s ponosom nosijo s seboj. S svojo neponovljivo in edinstveno zmesjo klenega rokenrola, tradicionalnih ljudskih, narodnih ali ponarodelih pesmi, z avtorsko hudomušnostjo in preprostostjo ter zgodbami, ki jih pripovedujejo s svojo glasbo, so nas osvojili že pred leti, svoj poseben in tako edinstven glasbeni izraz, knap’n’roll, pa Orlek, ki so si nadeli ime po hribu na obrobju Zagorja, negujejo že več kot tri desetletja.

Dva koncerta v letu 2024 bosta še posebej izstopala: v petek, 2. 8., bodo nastopili v domačem Zagorju, jeseni pa Orlek pripravljajo osrednji koncert ob 35-letnici, ki bo v soboto, 5. oktobra, v Kinu Šiška.

V letošnjem letu, ko praznujejo 35 skupnih let, bodo Orleki izdali nov album, ki bo luč dneva ugledal maja. In maja začnejo tudi s prvimi koncerti, ki jih bo poleti blizu dvajset. 10. maja jih lahko slišite v Tržiču, 17. maja v Ceršaku (Šentilj), 24.5. v Izoli in 28.5. na Majskih igrah v Ljubljani. Najbolj vroče mesece pa bodo preživeli na odrih po Sloveniji – pot jih bo zanesla v Škofjo Loko, Mursko Soboto, Celje, Krško, Novo mesto in drugam, pa na festivalu Gora Rocka in festivalu Lent, vmes obiščejo še Madžarsko.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.