21:32, sre, 1. Maj

VIDEO: Osrednji del 62. Kurentovanja se je začel s predajo oblasti princu festivala





Letošnje Kurentovanje ima osrednji program od 19. februarja do 1. marca, kar nekaj aktivnosti pa se je pravzaprav že začelo pred tem.

62. Kurentovanje so začeli s spletno predajo oblasti princu festivala. Županja Nuška Gajšek za čas Kurentovanja simbolično predaja ključ mesta in s tem mestno oblast v pustnemu času, 18. princu ptujskega karnevala, in sicer vitezu Hinku Sodinskemu plemenitemu Gallu. Njegov lik predstavlja zgodovinsko osebnost okolja, iz katerega prihaja in nosi historični kostum po modi izbranega časovnega obdobja. Vsakemu princu ptujskega karnevala se skrbno dodeli tudi lasten osebni reprezentativni grb.

Več aktivnosti je že bilo, zdaj je na vrsti osrednji del

Že v začetku meseca februarja, 2. 2., sredi noči pa je bil tradicionalni Kurentov skok. V tem tednu pa so že izbrali naj ptujski pustni krof, pravzaprav dva, saj so imeli dve kategoriji. Tanja Srečkovič, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, je v oddaji Report na BK TV predstavila še več aktivnosti, ki so jih pred uradnim začetkom osrednjega dela Kurentovanja na Ptuju in okolici, kjer živijo v skladu s tradicijo, že imeli. Med drugim tudi, da bodo ocenjevali domovanja, ki bodo pustno urejena. Nekaj pa je povedala tudi o sami povorki in kje se najdejo vse digitalne vsebine. Prav tako pa tudi o ustvarjalnih delavnicah, razstavah in  drugem.

Program in vse vsebine so predstavljeni na spletni strani Kurentovanje

Ob postopnem sproščanju preventivnih ukrepov omejevanje novega koronavirusa in tudi sicer lahko pride do sprememb v izvedbi in vsebini virtualnega dela Kurentovanja, zato priporočamo obisk spletne strani Kurentovanje, kjer so naložene vsebine letošnjega Kurentovanja. Spletno stran najdete TUKAJ.

Znani sta tudi obe zmagovalki natečaja za naj ptujski pustni krof, o čemer smo že poročali.

Razstava etnografskih pustnih likov in mask

Razstavo etnografskih pustnih likov in mask si lahko ogledate v mestnih izložbah ptujskega mestnega jedra do 1. marca.

Mednarodni slikarski Ex-tempore

Zbiranje prijav je bilo do 14.  februarja 2022. Razstava del bo od 24.  februarja do 5. marca 2022. Zdaj že tradicionalna likovna nagrada, ki se odvija v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu je do danes, v letih 2003, 2004 in nato od leta 2011 do 2021 privabila na Ptuj več kot 1100 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Japonske, Romunije, Hrvaške in drugod.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.