17:44, sob, 27. Apr

VIDEO: Podpora kandidaturi Ptuja za EPK 2025 precejšnja





Mestna občina Ptuj je danes sklicala prvi posvet o pripravi kandidature njihovega mesta za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. Tokrat so projekt predstavili lokalnim akterjem, ki bi lahko sodelovali pri projektu. Dvorana je bila polna do zadnjega sedeža, kar kaže na to, da je zanimanja za sodelovanje veliko, prav tako pa je podpora kandidaturi precejšnja.

Na prvi posvet so povabili posameznike in predstavnike javnih zavodov, nevladnih organizacij, društev, civilnih iniciativ in drugih organizacij, ki delujejo na področju kulture, umetnosti, izobraževanja, ekologije, turizma, športa in mladinske politike.

Da bodo šli v projekt Evropske prestolnice kulture, so se odločili tudi mestni svetniki in svetnice, tako da je podpora projektu precejšnja, ocenjuje županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek.

V kandidaturo vključiti več lokalnih akterjev

V pripravo same kandidature želijo vključiti čim več lokalnih akterjev na področju kulture v najširšem pomenu besede. Pojasnjuje vodja ekipe za pripravo kandidature Ptuj EPK 2025, Aleš Šteger.

Osrednjega pomena pa je, da delujejo čim bolj odprto, je dejal Šteger in da bo odprto za ideje, odprto za debate, odprto za povezave. Gre pa za izjemno priložnost za razvoj mesta in njegovega zaledja. “EPK ni odgovor na vse, sploh ne, a že proces priprave kandidature sproža intenzivno brbotanje, izmenjavo idej, stališč, ki mislim, da nam lahko samo koristijo,” je dejal Šteger.

Kljub temu, da trdno verjame, da bo Ptuj dobil naziv EPK, meni, da je že sama kandidatura koristna za mesto. “Pomeni, da vzamemo stvari v svoje roke, da spoznamo, da namesto nas ne bo nihče reševal naših težav. Mi jih moramo rešiti, kar pomeni, da moramo sami prevzeti odgovornost za njihovo reševanje. A za to moramo poslušati drug drugega,” je dejal.

Sledi zbiranje idej

Sledi zbiranje idej in predlogov vseh zainteresiranih za sodelovanje do junija. Kot je bilo slišati morajo biti projekti čim bolj domiselni, dolgoročno zastavljeni in povezovalni, kar pomeni, da segajo s kulture še na druga področja, kot so izobraževanje, turizem, ekologija, vključevanje ranljivih skupin in brez zbujanja lažnih upov, ki jih ni mogoče realizirati.

Tu ne gre toliko, kaj je mesto doslej naredilo. Naziv EPK je usmerjen v prihodnost, kaj si mesto želi biti in kaj je pripravljeno za to narediti,” je dodala Martina Magdič, glavna koordinatorka kandidature.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.