20:39, ned, 28. Apr

VIDEO: Predstavitev projekta Vetrne elektrarne Slovenska Bistrica





Projekt Vetrne elektrarne Slovenska Bistrica v hotelu Jakec na Treh kraljih predstavljajo strokovnjaki, ki so sodelovali pri oblikovanju projekta, študij in poročil.

Investitor, ki želi postaviti vetrne elektrarne na območju Pohorja, danes prestavlja projekt v Hotelu Jakec na Treh kraljih. To naložbo na območju Treh Kraljev in Areha načrtuje podjetje Energija na veter. Danes predstavljajo tematiko vetrnih elektrarn po svetu in v Sloveniji, vetrne elektrarne skozi čas, s kakšno tehnologijo se soočamo, kaj dejansko so vetrne elektrarne, kje se umeščajo in na kašen način ter dobre prakse iz tujine.

Predstavili zgodovino

Podarili so, da izkoriščanje vetra za energijo ni novost. V času vladavine kralja Hamurabija med 1792 in 1750 pred našim štetjem, se že omenja mline na veter za ustvarjanje mehanske energije za namen mletja žita, črpanje vode v Iranu, Afganistanu. Veliki fizik in matematik Heron iz Aleksandrije je v rimskem Egiptu v prvem stoletju opisal nekaj, kar je videti kot kolo, ki ga poganja veter in poganja stroj.

Do leta 1.500 so mlini na veter uporabljali za črpanje morske vode za pridobivanje soli na Kitajskem in Siciliji. Razvoj se je nadaljeval v smeri, da so črpalke na veter izsušile nizozemske polderje. Navpični mlini na veter so se pozneje v severozahodni Evropi v veliki meri uporabljali za mletje moke od leta 1180 in številni primeri še vedno obstajajo.

Poudarili so, da ne govorili o nečem novem, temveč so to že uveljavljeni koncepti. Profesor James Blyth je na Škotskem postavil 10 metrov visoko vetrno elektrarno s platnenimi jadri. Vetrna elektrarna je bila nameščena na vrtu njegove počitniški hiši v Marykirku in jo je uporabljal za polnjenje akumulatorjev za razsvetljavo v svoji hiši. Prva večja vetrna elektrarna pa je bila postavljena na drugi strani Atlantika. V Clevelandu je Charles F. Brush, v enem letu zasnoval in izdelal vetrno elektrarno, ki je delovala ob njegovem domu in laboratoriju do 1900. Imela je rotor s premerom 17 metrov in je bila nameščena na stolpu višine 18 metrov. Vetrna elektrarna je služila za polnjenje baterij in delovanje do 100 žarnic in različnih motorjev v laboratoriju.

Turbina vetrnice postavljene  leta 1978 deluje še danes

Prva vetrna elektrarna, ki lahko rečemo, da je podobna tistim, ki jih poznamo danes pa je nastala leta 1978. Na Danskem je bila zgrajena prva vetrna turbina z močjo 2 MW, s tehnologijo, ki se uporablja v sodobnih vetrnih turbinah, in omogočil podjetjem Vestas, Siemens in drugim, da so na podlagi navedene prakse nadaljevali razvoj splošne produkcije vetrnih elektrarn.

Morda ni zanemarljivo, da so učitelji in učenci šole Tvind, ki so zasnovali to 2 MW vetrno elektrarno pred zaključkom veljali za “amaterje” in so bili zasmehovani. Turbina deluje še danes.

Po letu 2000 se je zaradi naftne krize razmah vetrnih elektrarn bistveno pospešil.

Celotno predstavitev lahko sicer spremljate v živo spodaj:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.