09:28, pet, 19. Apr

VIDEO: Ptuj v pričakovanju 1950-letnice mesta





Prejšnji teden je v Hotelu Mitra na Ptuju v sklopu 1. Festivala Mitraizma potekala prireditev Ptuj 1950+, kjer je bil predstavljen program Ptuj1950+, s katerim bodo avtorji ustrezno obeležili prihajajočo 1950. obletnico prve pisne omembe današnjega Ptuja (Tacit, Legio XIII Gemina) in postavili smernice za nadaljnji razvoj.
V sklopu same prireditve je Mihael Toš Tosch opozoril tudi na dejstvo, da Festival Mitraizma zajema dve pomembni zgodovinski letnici mesta Ptuj, saj letos obeležujemo simbolično 100. obletnico od splošne uradne uvedbe imena Ptuj (zaključek 1. svetovne vojne, nastanek Kraljevine SHS), naslednje leto pa 1950. obletnico prve pisne omembe. Po besedah Toša gre za obdobje dveh let, ko Ptuj mora aktivno stopiti nazaj na pot svetovljanskosti in sestopiti s poti, ki mesto vodi v smeri, kjer bo pod pogoji pričelo veljati za “slabo razvito slovensko provinco”.

Izvajalci projekta Deo Soli Spiritus Poetoviensis – 1. Festival Mitraizma (Mihael Toš Tosch, Peter Vesenjak – Hotel Mitra in Pokrajinski muzej Ptuj Ormož) bodo ob sami tematiki Mitraizma predstavili tudi širši nabor ptujske arheologije v VAMu, virtualnem arheološkem muzeju, sodoben podrobni virtualni vodnik po Ptuju in množico zanimivih raznovrstnih vsebin, vezanih na Ptujskost.
Bistvo projekta po besedah avtorjev je, da se ob pomembnem jubileju ponovno vzpostavi ustrezno zavedanje o svetovljanskosti mesta in da se skladno s tem zavedanjem prične udejanjati smiseln kratko-, srednje- in dolgoročni razvoj Ptuja. Kot je v projektu Ptuj1950+ posebej izpostavljeno, je Ptuj mesto, ki ga zavoljo bogate zgodovine in ogromnega arheološkega bogastva stroka označuje za svetovno kulturno dediščino, ob tem pa lahko ponosno nosi nazive mesto življenja, mesto tempelj in mesto muzej. Za oris so predstavili tudi promocijski video Ptuj1950+.

V sklopu predstavitve je predaval tudi Ivan Tušek, arheolog, ki je odkril 5. Mitrej na Ptuju (kot zanimivost povejmo, da je trenutno edini živi arheolog, ki je odkril katerega od Mitrejev v svetovnem obsegu), Miran Harb pa je predstavil avtorski dokumentarni-igrani film o 1. in 2. Mitreju.
Izpostaviti je treba, da je na Ptuju, v Hotelu Mitra na Prešernovi ulici 6, razstavljen originalni 5. Mitrej, ki ga je Ivan Tušek odkril leta 1987 v Rabelčji vasi na Ptuju, in nekateri artefakti, ki so jih Mitraisti uporabljali med obredi. Brezplačen ogled je možen vsak dan med 8. in 22. uro. Projekt Festival Mitraizma je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo republike Slovenije.

Projekt Ptuj1950+ bo od 1. 1. 2019 dostopen na spletni domeni www.visitptuj.com.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.