07:54, tor, 30. Apr

VIDEO: Raiven pred odhodom na Evrovizijo predstavila videospot in pesem Ofelija o še eni ikonični ženski





Raiven je predstavila ožjo ekipo, ki jo bo spremljala na Evroviziji, ko bo zapela Veroniko. Hkrati pa tudi nov videospot za pesem Ofelijo, s katero sledi glasbeno-liričnim aktualizacijam zgodb ikoničnih žensk, med katerimi so Carmen (Habanera), lepa Helena (Ikona), Elektra (Elektrino srce) in seveda Veronika.

Idejno sta nastop na velikem odru v Areni Malmö zasnovala Raiven in Lukas Zuschlag, ob Raiven pa bodo nastopili člani ansambla Slovenskega narodnega gledališča, plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in plesalka, ki je občasno del SNG, Mateja Železnik. Režiser nastopa bo Nejc Levstik, luči bo oblikoval Črt Birsa, oblikovalec vsebin za LED-zaslone Žiga Radulj, zvočno podobo bo oblikoval Martin Bezjak, producent, s katerim Raiven sodeluje že lep čas, koreografijo Lukas Zuschlag.

Raiven, Lukas Zuschlag in plesalci SNG Opera in balet Ljubljana. Cankarjev dom, 17. 4. 2024. Foto: Adrian Pregelj

Raiven se na Švedsko, kjer je med drugim bila med predevrovizijsko turnejo, vrača konec aprila, kjer bo predstavljala Slovenijo na 68. izboru za pesem Evrovizije.  Videospot s pesmijo Veronika  presega 1,6 milijona ogledov na portalu YouTube in 1,6 milijona poslušanj na platformi Spotify, kar je lepa popotnica za nastop na velikem evrovizijskem odru, kjer se bo Raiven 7. maja predstavila v prvem predizboru pod zaporedno številko 9.

Raiven, Veronika. Foto: Tjaša Barbo

Ofelija nosi univerzalno sporočilo, ki ga Raiven želi predati skozi glasbo

Zdaj je pripravila še eno vizualno pripoved, tokrat predstavlja Ofelijo. “Ofelijo sem vedno razumela kot žensko, ki nekaj ve, ampak jo imajo vsi za noro. Asociaciji, ki se mi porajata ob njej, sta védenje in sad spoznanja. Takoj ko sem pomislila na sadež spoznanja, sem se spomnila na Evo ter motiv kače in jabolka, ki ga imam tudi sama tetoviranega na roki. Hkrati s tem videospotom spet pozivam ljudi, da stopijo v stik s svojo neobrzdano, temačno živalsko naravo, ki jo ima vsak v nas in jo potrebujemo, da smo uravnovešeni. Mislim, da nosi Ofelija univerzalno sporočilo, ki ga velikokrat želim predati skozi svojo glasbo,” je razložila Raiven.

Ofelija sledi poti, ki jo je Raiven začrtala z glasbeno-liričnimi aktualizacijami zgodb ikoničnih žensk, med katerimi so Carmen (Habanera), lepa Helena (Ikona), Elektra (Elektrino srce) in seveda Veronika. “Skladba Ofelija je bila prva, ki sem jo napisala za EP Sirene, pt. 1. Na začetku je imela bolj ritem reggaetona, ki smo ga kasneje predrugačili v malo bolj pop ritem. Poleg Ikone se mi zdi najbolj plesna skladba, ki sem jo do zdaj izdala,” je pojasnila Raiven.

Ofelija je prerokinja, ki je ljudem govorila o prihodnosti, a ji nihče ni verjel

Ofelija je lirična prispodoba za sad spoznanja. Ključni trenutek epifanije oz. razodetja izhaja iz bolečih izkušenj ali notranjih bojev, kar je Raiven v videospotu simbolizirala z mehaničnim drevesom in jabolkom. Raiven sta ob vizualni interpretaciji Ofelije v videospotu poleg plesalcev spremljala še sokol in piton. “Ofelijo razumem kot žensko, ki je na neki način živela v svojem vzporednem svetu: svet je videla, slišala in razumela drugače kot ljudje okoli nje. Hkrati me spomni na moj predragi lik Kasandre, ki sem ga uprizorila v predstavi Trojanke v produkciji SNG Nova Gorica. Ofelija je bila prerokinja, ki je ljudem pripovedovala o prihodnosti, a ji nihče ni verjel. Po mojem mnenju je bila veliko manj nora, kot jo ljudje velikokrat razumemo,” je še dodala Raiven.

Osrednji poudarek v videospotu je tudi tokrat na ekspresiji giba, s čimer Raiven nadaljuje vizualno pripoved, ki jo je začela z Veroniko. V videospotu aktualizacijo Ofelije znova poudarjajo člani ansambla SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik pod koreografsko taktirko Lukasa Zuschlaga – gre za ekipo, ki bo Raiven spremljala tudi na Evroviziji. Za njihovo stilsko podobo na velikem evrovizijskem odru bo tako kot v videospotu za Ofelijo poskrbela AEMONA. Video pripoved Ofelije je tako še eno podpoglavje v (evrovizijski) zgodbi Siren.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.