20:27, ned, 5. Maj

VIDEO: Rektor nad statut Univerze v Mariboru, na čelo Študentskih domov pa glavnemu tajniku ljubega kandidata?





Vodenje Študentskih domov Maribor Univerze v Mariboru (ŠD UM) je še pred koncem razpisnega postopka prevzel Borut Gaber, sicer eden izmed prijavljenih na razpis, poleg njega še Jasmina Potrč in dosedanja direktorica Maja Krajnc Ružič, kateri je pozitivno mnenje na kandidaturo izrekel tudi strokovni svet ŠD UM, velika večina zaposlenih na ŠD UM ter študentov. Podporo so ji izkazali, na seji, za katero rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič pravi, da je bila sklicana nepravilno, hkrati pa trdi, da je je bil postopek podaje mnenja o kandidatih na seji neustrezen.

Strokovni svet je namreč mnenje podal zgolj za kandidatko Majo Krajnc Ružič. Saj v 340. členu statuta UM v 5. točki piše, da strokovni svet članice univerze: “Daje rektorju univerze mnenje o kandidatu za ravnatelja oziroma direktorja.” Člani sveta bi tako naj odločali le o mnenju za enega kandidata, ker tako navaja statut, kjer ne piše, da bi na podali mnenje za kandidate oz. direktorje. A očitno je interpretacija statuta za rektorja drugačna in želi mnenje strokovnega sveta za vse kandidate za direktorja Študentskih domov UM.

Na Majo Krajnc Ružič smo naslovila vprašanja, če je res bila seja sklicana 20 minut pred samim začetkom, to je demantirala: “Sklic seje Strokovnega sveta je bil 10. oktobra za sejo 16. oktobra Poslan je bil po mailu vsem članom strokovnega sveta. Prav tako je bilo posredovano vso gradivo za odločanje. Vsi člani SS so se seje udeležili, potrdili dnevni red in nadaljnjih 6 sklepov.”

Da bi nekdo sklical sejo zgolj 20 minut pred začetkom, se je zdelo izjemno nenavadno tudi članom senata UM, ko so slišali rektorja Zdravka Kačiča to navesti. A glavna tajnica Mojca Tancer Verboten je z odgovorom na pomisleke članov senata, demantirala prejšnjo izjavo rektorja. Povedala je namreč, da je bila seja sklicana pravočasno, ne 20 minut pred začetkom.

Medtem ko je nekaj minut pred njo rektor rekel: “Bi želel izpostaviti, da je bila seja sklicana nepravilno, saj so člani strokovnega sveta vabilo z dnevnim redom za sejo, dobili šele 20 minut pred samim začetkom seje.” Njegova celotna izjava pa na ogled spodaj.

Na tem mestu je zanimivo, da govorijo o tem, da so vabilo dobili le 20 minut pred začetkom seje, ko pa so samo uro seje prav na željo glavne tajnice Mojce Tancer Verboten, prestavili, in sicer za tri ure. Tancer Verbotnova pa je po tem, ko so sporočili nov termin potrdila prisotnost vseh treh članov strokovnega sveta, ki so predstavniki Univerze v Mariboru.

Zanimivo je tudi dejstvo, da do sedaj prorektor, član strokovnega sveta, še nikoli naj ne bi prišel na sejo strokovnega sveta, nikoli pa se tudi ni niti opravičil. Na zadnjo sejo pa je njegov prihod potrdila kar sama glavna tajnica.

Hkrati pa je rektor na današnjem senatu UM poudaril tudi, da je mnenje tako strokovnega sveta, kot senata zanj neobvezujoče, in se tako praktično lahko odloči popolnoma sam, kako imenuje na direktorsko mesto. Je pa do sedaj bila venomer praksa, da sledi mnenju strokovnega sveta in senata. Strokovni svet ŠD UM je pozitivno mnenje podal Maji Krajnc Ružič, senat UM pa Borutu Gabru. Maji Krajnc Ružič so podporo izkazali tudi sodelavci in študenti. Zanimivo bo spremljati, kdo bo torej imenovan na direktorsko mesto s polnim mandatom.

Si Tancer Verbotnova tlakuje pot na direktorsko mesto? 

Po naših neuradnih informacijah naj bi bila direktorica Krajnc Ružič zamenjana, ker naj bi bila v nemilost padla pri glavni tajnici mariborske univerze Mojci Tancer Verboten, po hodnikih univerze je celo slišati špekulacije, da si direktorsko mesto Študentskih domov Maribor želi ravno Tancer Verbotnova, ki je sicer že bila na omenjenem mestu, vmesnem obdobju med Lidijo Divjak Mirnik in Majo Ružič Krajnc.

Člane senata je sicer tudi začudilo dejstvo, da v direktorski razpis ni zahteval oddaje programa dela, več o tem boste lahko na Lokalec.si prebrali jutri.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.