21:25, pon, 29. Apr

VIDEO: RRA Podravje-Maribor in mariborski rdeči križ z drugimi v projektu za krepitev sposobnosti čezmejnega odziva na naravne nesreče





Čezmejno območje ob meji med Slovenijo in Hrvaško se sooča z različnimi izzivi na področju upravljanja tveganj in odpravljanja posledic naravnih nesreč, kjer je potreben skupni pristop. Med te izzive spadajo zlasti poplave vzdolž rečnih koridorjev Mure, Drave in Save. Projekt Odziv, kot se na kratko imenuje projekt Krepitev sposobnosti čezmejnega odziva na naravne nesreče, bo postavil temelje skupnega odziva ključnih deležnikov (kot so: gasilci, civilna zaščita, rdeči križ) z obeh strani meja, s čimer bo okrepil sposobnost odziva na naravne nesreče na čezmejnem področju Slovenije in Hrvaške.

Projekt bo pripravil analizo varnostnih razmer, posodobitev protokolov odzivanja, ustvarjanja novega čezmejnega sodelovanja ter vzpostavil skupno usposabljanje za čezmejno upravljanje s tveganji naravnih nesreč in odpravljanje posledic naravnih nesreč.

Ob pripravi čezmejnega zemljevida Odziv, ki bo pripomogel skupni pripravljenosti odziva na naravne in druge nesreče, bo partnerstvo na otoku Krku vzpostavilo tudi vadbeni center Poligon, ki bo omogočal usposabljanja za potapljače reševalce, kakor tudi enote prve pomoči, ki se bodo hkrati usposabljale za izvajanje aktivnosti na svojm področju, kot tudi za sodelovanje v čezmejnem prostoru. Lokacija je bila izbrana, ker omogoča zadostno globino potopa za pridobivanje in obnavljanje licenc potapljačev reševalcev, česar v rekah ali slovenskem primorju ni mogoče zagotoviti.

Več o projektu in sodelovanju je povedal Borut Jurišić iz RRA Podravje – Maribor:

Veliko koristi sodelovanja na več področjih pa vidi tudi Metod Dolinšek, sekretar mariborskega rdečega križa:

Vodilni partner v projektu je Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor, v projektnem partnerstvu pa so še Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Maribor, Javni zavod gasilska brigada Maribor, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Hrvaški rdeči križ – Mestno društvo Rdečega križa Čakovec, in Področna gasilska zveza otoka Krka.

Projekt je začrtan od 1. 3. 2024 do 31. 8. 2026, torej 30 mesecev. Skupna vrednost projekta pa je 1.040.800 evrov. Vir financiranja je Interreg program Slovenija – Hrvaška 2021 – 2027.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.