10:45, sob, 20. Apr

VIDEO: Ruški proračun zavit v skrivnost pred javnostjo in kamerami





Včeraj ob 16.00 uri se je pričela 3. redna seja na kateri je bila tudi točka dnevnega reda prva obravnava odloka o proračunu Občine Ruše za leto 2019. A še preden se je zares začelo je županja Urška Repolusk zahtevala, da snemalci po prvih 15-ih minutah seje s snemanjem prekinejo. Tako so morali snemalci ob 16.15 prenehati snemati. Točno takrat, ko se je začela obravnava proračuna v prvem branju. Torej interes nove oblasti ni, da bi bili občani občine Ruše objektivno obveščeni o tem kaj se skozi celotno sejo dogaja, ampak bo županja izkoriščala 25.člen poslovnika Občinskega sveta občine Ruše, kjer ona določi kaj se lahko snema in kaj ne. Pri tem pa moramo vedeti, kot je povedala mag. Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije, da se prav z vpogledom novinarjev v delo županov in svetnikov zagotavlja, da si oblast ne dovoli spornih praks – če ni česa skrivati in ni nič spornega, gotovo tudi sama ne bi smela imeti razloga za skrivalnice.

Županja izkoristila poslovnik
Županji poslovnik Občinskega sveta občine Ruše v 25. točki namreč dopušča, da lahko določi kaj se lahko snema in kaj ne. Predsedujoči lahko na zahtevo predstavnika javnega obveščanja dopusti zvočno in slikovno snemanje posameznih delov seje. Tako je na ustno zahtevo novinarja BK TV pred sejo dovolila le snemanje prvih 15 minut in izkoristila besedo posameznih delov poslovnika, ki ne določa ali je ta del dolg 1 sekundo ali 4 ure in kateri del seje dovoljuje.
Vse do včerajšnje seje, prisotnost kamer na seji ni motila nikogar. Snemanja Ruških sej ni bilo prekinjeno pod županovanjem prejšnjih županov in sestavov občinskih svetov, ne v času delovanja nove županje in novega občinskega sveta. Vse do včeraj.

Odziv predsednice Društva novinarjev Slovenije
“V demokratičnih družbah je nadzor medijev nad delovanjem oblasti eden temeljev – in zadeva tudi javnost, odprtost in transparentnost delovanja oblastnih vzvodov na lokalni ravni. Da so denimo tudi seje občinskih svetov odprte za javnost – z izjemo delov, ko bi res obravnavali na primer zelo zasebne podatke občanov, kar pa je redko ali pa ob res izrednih okoliščinah – je ključno. V tem smislu se mi zdi, da mora biti – ker se občine sklicujejo tudi na informiranje svojih občanov, ko imajo med drugim tudi svoja glasila – praviloma dovoljeno tudi snemanje sej v celoti, da imajo občani vpogled v delovanje svetov, saj tako lahko najbolj neposredno spremljajo politično odločanje izvoljenih predstavnikov. To so namreč javni sveti, ne pa kakšna zasebna združenja. Poskusi, da bi župani kjerkoli seje zapirali in tendence, da bi celo v poslovnikih prilagajali razloge za to, se mi zdi ne le nedopusten, ampak tudi nevaren proces, ki lahko škoduje demokratičnim praksam. Občine in župani tudi morajo vedno (tudi vsebinsko, ne le tehnično) odgovarjati na vprašanja medijev – ne le, ker jih k pojasnilom zavezuje medijska zakonodaja, ampak ker so dolžni pojasnjevati, kako upravljajo z javnim – in so za svoje odločitve tudi odgovorni – in morajo, če ne sprejmejo nič spornega, zanje brez težav in v vsakem trenutku odgovarjati tudi javno,” pove mag. Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije.

“Zakoni in pravila so zato, da se jih držimo in če je županja uporabila 25. člen poslovnika zato, da bo omejevala delo novinarjev BK TV je to njena odločitev. Snemalec je na zahtevo Urške Repolusk po 15 minutah tudi nehal snemati. Sprašujem se, čemu je dobro to omejevanje, vse skupaj me počasi v Rušah spominja na lokalno “Orbanizacijo”. Prav bi bilo, da bi tudi županja občine Ruše Urška Repolusk, v skladu z zakonom, odgovarjala na vprašanja novinarjev BK TV, ne pa, da moramo konstantno občino in županjo opominjati, da je zakonski rok za odgovor potekel, celo obračati se moramo po odgovore k informacijski pooblaščenki,” pove Boštjan Lesjak, odgovorni urednik BK TV.

Vse kaže, da občani Ruš, na takšen način ne bi nikoli izvedeli, da so včerajšnjo 3. redno sejo protestno bojkotirali nekateri občinski svetniki; Uroš Razpet (ZA – Združena akcija), Petra Mušič (ZA – Združena akcija), Darko Knez (Za – Združena akcija), Barbara Jert (Za – Združena akcija), Marjana Kotnik Poropat (DeSUS) in predstavnika Neodvisne liste za varnost in pomoč – NLVP, Mihael Hleb Oset ter Silverija Belčič, kar so napovedali že pred sejo.

Občani, zaradi prepovedi snemanja občinske seje, prav tako ne bodo mogli videti, kdo so tisti koalicijski svetniki, ki bi obračunavali z bivšo oblastjo in kdo so tisti, ki tega ne bi počeli. Nikdar ne bodo videli odziva Urške Repolusk, ki je Ireno Kukovec Stajan in njeno društvo Zavetje branila in celo dejala, da ne vidi problema v tem, če bi bila povezava med občino in društvom Zavetje. Prav tako občani in občanke Ruš nikdar ne bi videli kako so koalicijski partnerji in županja, brez opozicijskih svetnikov, ki niso povezani v barve, kot je županja obljubljala pred volitvami, “gladko” sprejeli proračun za leto 2019 že v prvem branju.
Zato ne čudi, da so ob tem dejstvu, še bolj zaskrbljeni starejši občani občine Ruše in zainteresirana javnost, kateri je bilo do sedaj omogočeno spremljanje celotnih sej po televiziji in na spletu. Med anketo, ki smo jo izvedli smo lahko slišali različne komentarje:
G. Peter je dejal, da ga takšna praksa oziroma odločitve spominjajo na čase iz prejšnjega stoletja, ko so novinarje in politične nasprotnike, ki niso bili poslušni pošiljali na en otok, kako se je zgodba končala pa vemo vsi.
Ga. Marjeta je zaskrbljena: “Sedaj ne bomo nikoli vedeli kaj je res in kaj ne, ko smo lahko spremljali celotne seje sem točno vedela kaj je kdo rekel, kako je svoje besede uporabil v pogovoru in kako je argumentiral svoje odločitve. Sedaj naj berem zapisnike, ki ne vsebujejo vsega izrečenega. Na koncu si zapisnike koalicija kar sama potrjuje, kako naj potem vem ali niso česa zamolčali?”
G. Robi je dejal, da če nimaš kaj skrivati pač ne skrivaš. “Ga. Repolusk se je tako rada na FB profilu kazala v mini krilu v času volitev, čudi me, da se sedaj skriva pred kamerami,” je na koncu še dodal g. Robi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.