10:18, pet, 26. Apr

VIDEO: Slovenske gorice skrivajo še neodkrite bisere narave





Slovenija kot turistična destinacija vedno bolj navdušuje v vplivnih tujih medijih. V Slovenskih goricah verjamejo, da so njihovi kraji v smislu turistične prepoznavnosti še vedno neodkrit biser v slovenskem prostoru. V ta namen so pri Razvojni agenciji Slovenske gorice za novinarje orgaznizirali študijsko turo, kjer so si z avtobusom ogledali najlepše točke Slovenskih goric. Na koncu je sledila novinarska konferenca, kjer so predstavili aktivnosti, ki so jih izvedli v sklopu projekta Ovtar na rajžo gre in orisali namen in cilje razvoja turizma v Slovenskih goricah.

Z lokalno turistično agencijo LE ZE so se z mini avtobusom iz v Lenarta v Slovenskih goricah odpravili v Vitomarce, kjer so spoznali projekt Pobeg v šolo skozi čas. Za trenutek so podoživeli čas izvajanja pouka, ki so ga živeli naši dedki in babice, ko je v šolah vladal red, disciplina in strahospoštovanje. Gre za muzejsko interaktivno učilnico, ki se nahaja v učilnici Podružnične osnovne šole Vitomarci.

Sledil je obisk znanega čebelarja in apiterapevta Karla Vogrinčiča iz Čebelarstva Vogrinčič, kjer se s čebelarsko tradicijo in sodobnim čebelnjakom z 18 panji poleg domovanja za čebele, nudijo mnoge možnosti za različna doživetja. V ličnem čebelnjaku v svoji notranjosti ponujajo prostor za sprostitev v apikomori, ležišče na panjih ter prostor za masažo. Iz Pernice so se odpravili v Pesnico pri Mariboru v počitniško rekreativni center NaturaSort glamping, kjer obiskovalcem nudijo več kot le prenočišče in gostom zagotovljajo aktivni oddih ob pestrem izboru športnih aktivnosti. V petih glamping lesenih hiškah, ki so obdane z gozdom, ribnikom in travnikom, si turisti lahko resnično spočije oko in duha.

Pristna domača hrana iz lokalnih produktov

Študijsko turo so zaključili na družinsko vinogradniški kmetiji Mulec, kjer so jih pogostili s pristno domačo hrano iz lokalnih produktov ter jim predstavili domače penine in vina. Zasajenih imajo 5 hektarjev vinogradov, iz katerih letno pridelajo približno 30.000 litrov vina. Vinogradništvo Mulec ima tudi parkirišče za avtodome, ki omogoča parkiranje 12 avtodomov in možnost izposoje e-koles.

Na koncu je sledila še novinarska konferenca, kjer je Danijel Zorko, projektni sodelavec na Razvojni agenciji Slovenske gorice, predstavil aktivnosti, ki so in še potekajo pod okriljem razvojne agencije. V sklopu projekta so “z vztrajno komunikacijo s ponudniki, lokalnimi skupnostmi in ostalimi turističnimi deležniki zbrali in predstavili turistično ponudbo na enem mestu, kar je neprecenljivo tako za potencialne obiskovalce kot tudi priložnost za vzajemno spoznavanje in povezovanje turističnih deležnikov Slovenskih goric,” je predstavil Zorko in dodal: “Skozi projekte bomo oblikovali tudi subjekt za trženje turističnih paketov, hkrati pa bi se v prihodnje želeli prezentirati tudi kot samostojna destinacija. Tako želimo uresničiti svoje turistične potenciale kot povezana celota, hkrati pa si želimo povezovanja in sodelovanja z ostalimi turističnimi deležniki v regiji.”

Andrej Kocbek, predsednik Društva Ovtar Slovenskih goric, je kot poglaviten pomen samega projekta izpostavil ne le sodelovanje, temveč tudi poenotenje ponudbe, in krepitev turističnega potenciala preko t.i. INCOMING turizma. “Res je, da se določeni deli Slovenije s strani države bolj propagirajo, a se vedno več najde ljudi, ki iščejo lahko bi dejali “zaostala” okolja, kjer še razvitost ni tako visoka in bi “pokvarila” okolje in pridelavo določenih izdelkov. Iz tega vidika znamo biti tujcem bolj zanimivi, kot domačinom. Naš turizem gradimo na butičnem tipu, se pravi na doživljajih in pa seveda v vzgibih in interesu ljudi, ki prihajajo sem in iščejo tako ponudbo,” je pojasnil Andrej Kocbek. Namen njihovega društva je predstavitev ponudnikov iz desetih slovenjegoriških občin ter omogočanje določenih ugodnosti glede njihovega trženja in priložnost sodelovanja na različnih sejmih ter v okviru strokovnega izobraževanja na primerih dobrih praks.

Lokalna ponudba 

V okviru projekta Ovtar na rajžo gre so želeli vsebino in obseg lokalne ponudbe živilskih in neživilskih izdelkov v navezavi s turistično ponudbo nadgraditi in povezati z vsebinami in ponudbo turizma, združeno v eni operaciji. Gre za celostni pristop razvoja lokalne ponudbe v navezavi s trženjem trajnostno usmerjenega turizma. Operacijo Ovtar na rajžo gre sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Aktivnosti, ki so jih izpeljali v okviru operacije Ovtar na rajžo gre: Priprava kataloga s turistično vsebino Slovenskih goric, priprava kataloga Ovtarjeva ponudba iz Slovenskih goric, zemljevid območja vzhodne Slovenije, dogodek Festival slovenjegoriške gibance, Predstavitvena spletna stran območja, turistična spletna stran visitgorice.si, ekskurzija na območju LAS Ovtar, delavnica digitalnega marketinga za zainteresirane deležnike in promocijski material. Operacijo Ovtar na rajžo gre sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.