02:20, pet, 26. Apr

VIDEO: Študenti in profesorji Alma Mater Europaea spoznavali primere dobrih praks skupnosti za starejše po svetu





Na Katedri za socialno gerontologijo Alma Mater Europaea so predstavili primere skupnosti za starejše po Evropi, ki so jih študenti obiskali preko programa Erasmus +.

Visokošolski učitelji in študenti so bili namreč v eni od najstarejših skupnosti upokojencev v Angliji, na Nizozemskem, v Španiji, ne nazadnje pa tudi v Indiji. Študenti in učitelji Katedre za socialno gerontologijo so namreč obiskali štiri pomembne točke v svetu, ki nam jih je predstavila zaslužna profesorica Jana Gorjup, predstojnica Katedre za soc. gerontologijo na Alma Mater Europaea. Ob tem so udeleženci opravili vpogled in pregled v dogajanje in družbo, spoznali pomen iniciative dogajanja, navdiha, ki je pomemben za raziskovanje, inovativnost in improvizacije na osnovi znanja.

Sicer pa so se lotili iskanja rešitev v projektih zasnove pametnih vasi za starejše v Sloveniji na osnovi primerov dobrih praks, ki so jih spoznavali na svojih obiskih, kar je natančneje predstavil prof. ddr. David Bogataj, predstojnik doktorskega programa socialne gerontologije na Alma Mater Europaea. V tujini so odkrili, da so take vasi primerljive z domovi za starejše, a s pomembnimi razlikami. Ljudje so zadovoljni s tem tipom oskrbe, učinki pa so dobri, pravi Bogataj za vas v Angliji. Ugotovili so še, da je verjetnost padca v takem okolju bistveno nižja kot v družinskem okolju. Amortizacija grajenega prostora pa je okrog 50 evrov na leto, tako da ne gre samo za dvig kakovosti življenja starejših, ampak tudi za velike prihranke v nacionalnemu zdravstvu.

Več v videoprispevku:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.