13:15, čet, 25. Apr

VIDEO: Tudi košarkarska legenda Marko Milič opozarja na pripenjanje z varnostnim pasom





Začenja se nacionalna preventivna akcija, v kateri v novem videospotu na pomen uporabe varnostnega pasu opozarja tudi košarkarska legenda Marko Milič.

Agencija za varnost prometa v ponedeljek, 8. marca 2021, pričenja z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas, ki bo trajala do 14. marca 2021. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

V zgolj štirih ur zabeležili kar 2.184 voznikov, ki med vožnjo niso bili pripeti

Agencija za varnost prometa je z nedavno terensko raziskavo z opazovanjem stopnje pripetosti voznikov motornih vozil ugotovila, da še vedno preveč voznikov ne uporablja varnostnega pasu. Z raziskavo so na terenu preverjali, kakšno je stanje uporabe varnostnega pasu pri voznikih motornih vozil na vpadnicah v 11 mestnih občinah. V dveh intervalih, jutranjem in popoldanskem, so v času zgolj štirih ur zabeležili kar 2.184 voznikov, ki med vožnjo niso bili pripeti. Zaskrbljujoče število, največ kršiteljev v obeh intervalih skupaj, je bilo v Kopru, kjer je bila zabeležena več kot četrtina (586) vseh ugotovljenih kršiteljev na vseh lokacijah skupaj. Sledita občini Celje (351) in Novo mesto (331). V jutranji konici je bilo skupaj 1.247 kršitev, nominalno največ na področju lokacij Koper (379), Celje (233) in Ptuj (172). V popoldanski konici je bilo skupaj 937 kršitev, največ na področju lokacij Koper (207), Novo mesto (166) in Ljubljana (154). Najmanj kršitev v obeh intervalih skupaj je bilo na področju lokacij Velenje (20), Slovenj Gradec (27) in Murska Sobota (56).

Vozi odgovorno in se pripni

Agencija za varnost prometa je z namenom ozaveščanja vseh udeležencev v prometu k pomenu pripetosti za objave na spletu in družbenih omrežjih posnela nov preventivni videospot s košarkarsko legendo Markom Miličem, ki poziva: »K prometni varnosti prispevaj tudi ti, vozi odgovorno in se pripni!«

Uporaba varnostnega pasu.

Zaskrbljujoče: veliko otrok ni bilo pripetih

V prvih dveh mesecih letošnjega leta je Policija po začasnih podatkih ugotovila 6.569 kršitev neuporabe varnostnih pasov; v letu 2020 je Policija ugotovila 37.255, leto poprej pa 40.283 tovrstnih kršitev. Posebej zaskrbljujoče pa je, da je v prvih dveh mesecih letošnjega leta Policija ugotovila 1.011 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. V letu 2020 je bilo tovrstnih kršitev 6.579, leto poprej pa 5.973, število je torej ob zmanjšanem obsegu prometa naraslo! Agencija in Policija zato pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Vsaka policijska uprava bo v času nacionalne preventivne akcije izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.