03:10, pet, 19. Apr

VIDEO: UKC Maribor uvedel upravno-epidemiološki nadzor nad ravnanjem okuženega zdravnika





Zaradi presoje dejanj okuženega zdravnika pa naj bi v UKC Maribor ustanovili tudi upravno-epidemiološki nadzor, da bi se ugotavljalo, ali je zdravnik naredil kaj narobe, je danes povedala vodja Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor Lea Knez.

Lea Knez, vodja Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor

Knezova je rekla, da bodo to natančno pregledali in da zdaj ne more reči, ali je zdravnik kršil pravila karantene. Poudarila pa je, da ne želi ocenjevati ravnanja zdravnika in da “z nobenim dekretom ne moremo prepovedati potovanj zaposlenim kakor tudi ne nobenih rojstnodnevnih zabav in podobnega”. Izpostavila je še, da zaposlene opozarjajo, naj ravnajo odgovorno in varujejo sebe in druge. Pa tudi, da več kot jim nalagajo vladne odredbe, ne morejo zahtevati od njih.

Izpostavila je, da so že pred njegovo okužbo sprejeli ukrepe za preprečevanje okužbe, tako da sama potrditev ni vplivala na ukrepe. Rizične stike so napotili v izolacijo. “To so štirje zaposleni: tri zdravniki, ki si delijo zdravniško sobo, in ena administratorka,“ je dejala Knezova in dodala, da imajo dodatnih devet oseb pod strogim nadzorom in da jih pogosto testirajo. „Nazadnje so bili včeraj testirani in bodo (spet) jutri, tretja skupina, ki pa je bila v istem času samo v službi, pa je testirana manjkrat, a je še vedno pod drobnogledom. Vmesna skupina pa bo testirana polnih 14 dni, kot je inkubacijska doba,“ je razložila Knezova.

Od 17 pacientov so se na povabilo na testiranje odzvali trije

Paciente, ki so bili takrat v ambulanti, so povabili na testiranje, je pojasnila Knezova. Na prvo povabilo se niso vsi odzvali, je dejala in rekla, da predvideva, da se bodo v večjem številu odzvali na drugi termin, da pa gre za njihove osebne odločitve. Povedala je še, da se epidemiologi niso odločili, da bi dali paciente, ki so bili v ambulanti pri zdravniku, v karanteno. Gre za 17 pacientov iz vzhodne Slovenije. Trije so prišli na testiranje v petek, pravi, da mogoče še niso niti vsi dobili obvestil. Predvideva pa, da se bodo v tem tednu na povabilo odzvali v večjem številu.

Oddelek deluje nemoteno naprej

Dejala pa je, da so izpostavljene osebe vse zdrave, da oddelek nemoteno deluje, kakor pač lahko oddelek deluje pri odsotnosti treh zdravnikov. Operacije se nadaljujejo, ničesar niso odpovedali glede na njeno vedenje. Oddelčni del ni bil prizadet, je poudarila, ampak samo ambulantni del. V službi naj bi bil okuženi zdravnik dva dneva, a prvi dan samo za predajo dela, takrat naj ne bi imel stikov s pacienti.

Več pa v videoposnetku:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.