00:35, sob, 28. Maj

VIDEO: V Mariboru nov primer okužbe s covid-19. Kdo mora v karanteno?

Na Osnovni šoli Ludvika Pliberška v Mariboru so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Okužen je tretješolec, ki sicer ni zbolel in ni kazal znakov okužbe. Na šoli smo preverili, katere ukrepe so sprejeli po seznanitvi in kakšno je zdaj stanje na šoli. Preverili smo še, kdo mora zaradi tega v karanteno.

Več v videoprispevku:

Mario Fafangel z NIJZ je sicer na današnji novinarski konferenci pojasnil, da gre verjetno za manjši družinski izbruh. Izvor okužbe sicer še ni znan. Fafangel je še pojasnil, da gre v tem primeru za več okuženih v družini, med njimi je tudi otrok. V ponedeljek je bil do polnoči potrjen en primer, danes pa potrdili okužbe tudi pri nekaterih njegovih kontaktih. Za koliko novih okužb gre, Fafangel ni želel razkriti, številke bodo objavljene v sredo. Od kod so prinesli virus oz. ali je prišel iz tujine, še ni jasno, saj je epidemiološko poizvedovanje še v teku, je povedal. Opozoril je, da je možno, da je virus prisoten še v Sloveniji.

Napovedal je, da bodo vnaprej postopali po ustaljenem protokolu in da iščejo kontakte okuženega tako v službah kot šoli itd. Če bodo ugotovili visokorizične kontakte, bodo zanje predlagali karanteno, je dodal. Če se v šoli ukrepi izvajajo tako, kot se morajo, lahko epidemiolog predlaga karanteno le za nekaj ljudi do morda celotnega razreda, kot tudi kaže v konkretnem primeru v Mariboru.

V karanteno bodo šli le tisti, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, ne pa tudi družinski člani teh tesnih kontaktov, je dodal. Če pa bi denimo potrdili okužbo pri še kakšnem sošolcu tega okuženega, bodo karanteno predlagali tudi za osebe, ki so bile z njim v tesnem stiku. Zato lahko tudi starši sošolcev tega otroka, pri katerem so potrdili okužbo, hodijo v službo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *