02:48, čet, 25. Apr

VIDEO: V ponedeljek se začenja poostren nadzor nad motoristi





V ponedeljek, 5. 4. 2021, se začenja nacionalna preventivna akcija #VarnoZMotorjem za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, ki bo trajala vse do 11. 4. 2021.

FOTO: pixabay.com

Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo. V letu 2020 je Policija pri voznikih enoslednih motornih vozil ugotovila 7.797 kršitev cestnoprometnih predpisov, leto pred tem pa 7.138. Število kršitev je torej naraslo, ob dejstvu, da je bilo zaradi epidemije manj prometa.

Poostren nadzor na cestah, po katerih s pogosto vozijo motoristi

Policija bo v času nacionalne preventivne akcije ob rednem delu izvajala poostren nadzor predvsem na cestah, ki jih za vožnjo pogosto uporabljajo motoristi. Agencija za varnost prometa bo med drugim v torek, 6. 4. 2021, za voznike enoslednih motornih vozil izvedla webinar, ki ga bo še ponovila. “Ker smo v obdobju, ko veljajo številni ukrepi za zajezitev epidemije, Agencija za varnost prometa in Policija pozivata tudi k doslednemu spoštovanju odlokov. Če morajo na nujno pot, naj motoristi in mopedisti v prometu ravnajo samozaščitno, naj ne precenjujejo svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujejo razmer na vozišču,” so zapisali pri agenciji in dodali, da ostale voznike motornih vozil pozivajo k dodatni pozornosti na cesti, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu.”

Tveganje na motorju večje pri višjih hitrostih

V letu 2020 sta se na slovenskih cestah pripetili 902 prometni nesreči z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil. Kot glavna vzroka za nastanek prometne nesreče izstopata neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje. Zaradi teh dveh vzrokov, ki sta med seboj pogosto tudi povezana, je v zadnjih petih letih umrlo 78 udeležencev oz. 82 % vseh umrlih v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki enoslednih motornih vozil. Andrej Brglez, testni voznik motociklov, Brane Legan, inštruktor varne vožnje, Zvone Šeruga, svetovni popotnik na motorju, Gaber Keržišnik, komentator motorističnih dirk MOTO GP, in Mitja Gustinčič, motoristični novinar, so v preventivnem videu Agencije za varnost prometa opozorili na glavna tveganja in pasti pri vožnji z motorjem, predvsem pa kot izkušeni motoristi ponujajo paleto neprecenljivih nasvetov.

Tveganje na motorju je večje pri višjih hitrostih

Tako med drugim izpostavljajo prav dejstvo, da je tveganje na motorju večje pri višjih hitrostih. Da bi se izognili neljubim dogodkom, naj motoristi spoštujejo cestnoprometne predpise in razmere na cesti in se zavedajo, da za obvladovanje motorja potrebujejo veliko več psihofizične kondicije in spretnosti kot za vožnjo osebnega vozila, še opozarjata Agencija za varnost prometa in Policija.

Nasveti za varno motoristično sezono

· Pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja ter pnevmatik.
· Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.
· Vedno uporabljajte zaščitno čelado, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornje in rokavice.
· Ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, podaljšuje zavorno pot, ostale voznike pa presenetite.
· Vedno vozite s prižganimi lučmi ter si nadenite odsevni telovnik, da boste bolje vidni in prej opazni, saj je vidnost ključni element varnosti v prometu.
· Posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo, ter na tovorna vozila, da jim ne zapeljete v mrtvi kot.
· Pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni na to, da s celotnim telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča).
· Bodite pozorni na razne neravnine, pesek, mokro, spolzko cestišče in znižajte hitrost.
· Preizkušanje motorja, »polaganje« ovinkov, testiranje lastnih sposobnosti izvajajte raje na varnem poligonu ali z napravo Skidbike, nikakor pa ne na cesti, kjer so situacije težko predvidljive.
· Preberite kratko gradivo 6 motorističnih zapovedi, ki je namenjena tako začetnikom kot tudi bolj izkušenim motoristom.

Aktivnosti Agencije in Policije za večjo varnost motoristov

Agencija za varnost prometa bo v torek,  6. 4. 2021, za voznike enoslednih motornih vozil izvedla webinar s priznanimi strokovnjaki s področja preiskave prometnih nesreč, cestne infrastrukture in varne vožnje motorja, ki so tudi sami motoristi z dolgoletnimi izkušnjami. Webinar bo zaradi izrednega zanimanja Agencija ponovila v dodatnem terminu, ki bo še razpisan. Po vsej Sloveniji bodo preko občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu razdelili brošure 6 motorističnih zapovedi. Policijske uprave bodo v času nacionalne preventivne akcije nadzirale promet enoslednih vozil ob rednem delu. Nadzor bodo izvajali predvsem na cestnih relacijah, ki jih motoristi pogosto uporabljajo za vožnjo. Hkrati bodo izvedli najmanj en poostren nadzor nad temi udeleženci cestnega prometa. Policisti bodo tudi obveščali vzdrževalce cest, v primeru, da bodo zasledili neočiščeno ali poškodovano cestno infrastrukturo, ki bi lahko ogrožala udeležence cestnega prometa. Poleg tega bodo skozi celotno motoristično sezono izvajali nadzor, v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa pa tudi preventivne aktivnosti (kolikor bo to mogoče, glede na potek epidemije).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.