03:08, ned, 5. Maj

VIDEO: V spomin na obletnico genocida Khojaly položil venca na pokopališču Dobrava





Park spominov Dobrava je bil zasnovan v okviru Evropske prestolnice kulture leta 2012 v smislu parka, ki je posvečen vsem žrtvam vojn brez delitev in brez vrednotnih sodb. Park se razvija v mednarodni park, zato je v minulih letih tam spominsko ploščo dobila tudi tragedija iz azerbajdžanskega mesta Khojaly.

Gre za tragične dogodke, stare skoraj 30 let. Konec leta 1991 in v začetku leta 1992 se je konflikt med Armenijo in Azerbajdžanom spremenil v vojaški spopad.

Spominsko ploščo v Parku spominov, ki spominja na temačen dogodek Azerbajdžanske zgodovine, so obiskali tudi predstavniki društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžan.

V vojaškem napadu na mesto umrlo 613 oseb, od tega 106 žensk, 63 otrok in 70 starejših. 1.275 prebivalcev je bilo vzetih za talce, medtem ko je usoda 150 ljudi še danes neznana.

Gre za pomemben zgodovinski dogodek, ki bi moral biti vsem v opomin, vendar je kljub vsemu zanimivo, da na pokopališču Dobrava v Parku spominov stoji spominska plošča za dogodek, ki se ni zgodil na slovenskem ozemlju.

Pobuda za postavitev spominskega obeležja je pred leti prišla iz Društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana, prisluhnili so ji v na mariborski občini in Pogrebnem podjetju Maribor. Pomembno vlogo pri izvedbi projekta je imel tudi Rudi Matjašič.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.