10:48, čet, 2. Maj

VIDEO: Vojko Flis: “Brv ob mostu stane več, kot dajemo za celoletno vzdrževanje vseh 22 osnovnih šol”





Ob današnjem delovnem obisku ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča v Mariboru je Vojko Flis, kandidat za župana Mestne občine Maribor Vojko Flis izpostavil, da stane brv, ki se jo gradi, več kot celoletno vzdrževanje vseh 22 mariborskih šol.

Minister Igor Papič se je sestal skupaj z Vojkom Flisom z ravnateljico Osnovne šole Tabor I Martino Rajšp in ravnateljem Osnovne šole Draga Kobala. Na srečanju so razpravljali o izzivih šolskega prostora in možnostih športne aktivnosti mladih. Minister Papič in Vojko Flis sta se sestala tudi z rektorjem Univerze v Mariboru Zdravkom Kačičem. Spregovorili so o priložnostih, ki jih Univerza v Mariboru ustvarja z inovacijskimi in raziskovalnimi dejavnostmi. Minister Papič in Vojko Flis ter rektor Zdravko Kačič so na koncu obiska tudi spregovorili o šolstvu v Mariboru.

Kako so postavljene prioritete v mestu

Vojko Flis je ob koncu srečanja dejal, da se Maribor ponaša z nazivom univerzitetnega mesta, “kar bi pomenilo, da postavlja znanje in pamet na prvo mesto, načeli smo številne teme. Ena izmed njih so bile osnovne šole, za katere menimo, da v Mariboru niso dobro vzdrževane, zgolj kot zgled: Brv ob mostu stane več, kot dajemo za celoletno vzdrževanje vseh 22 osnovnih šol”, je dejal Flis in nadaljeval: “Ta zgled je pomemben, da vidimo, kako so prioritete v mestu postavljene.”

Nato je še dejal: “Prioritete v mestu zanesljivo niso tako postavljene, da je znanje na prvem mestu. Tako da je najbrž nekaj drugega na prvem mestu. Tisto, kar si sami želimo, je, da se stvari obrnejo. Če smo univerzitetno mesto, če nam so dejansko po propadu industrije ostale šole, univerza, srednje šole, potem je to znanje treba uporabiti, potem je to znanje treba tudi gojiti in vzdrževati.”

Minister Papič: mesto mora imeti strategijo o razvoju šol

Minister Igor Papič je povedal, da sta se z rektorjem Zdravkom Kačičem pogovarjala o uresničevanju projektov. Prepričan je, da je finančna situacija za naslednja leta za financiranje dobra, naslednje dve leti namreč pričakujejo več sredstev za univerze. Dejal je, da sta se z Vojkom Flisom pogovarjala o bodočem financiranju osnovnih šol, pri tem pa meni, da je treba narediti sistemski način financiranja osnovnih šol in da mora imeti mesto strategijo o razvoju šol.

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič poudarja, da so na sestanku  obravnavali vrsto odprtih vprašanj delovanja univerze, in je vesel, da je vlada spoznala pomembnost vlaganja v visoko šolstvo, predvsem potenciala, da lahko preko izpolnjevanja poslanstva visokošolskih institucij v slovenskem prostoru družba dosega visoko dodano vrednost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.