18:29, sob, 4. Maj

Vinag dokončno dobil najemnika





Nekoč ugledno mariborsko vinarsko podjetje Vinag, ki je od aprila v stečaju, je tik pred začetkom trgalne sezone vendarle dobilo najemnika in upanje za boljšo prihodnost. Mariborsko sodišče je namreč v petek izdalo sklep o soglasju, s tem pa je pogodba med stečajno upraviteljico Brigito Kraljič in najemnikom, družbo Marestate, postala veljavna.

Marestate je bil edini ponudnik na razpisu, s sklenitvijo pogodbe pa je za 5200 evrov mesečne najemnine za leto dni v najem prevzel večji del Vinagovega premoženja, vključno s staro vinsko kletjo v središču mesta.

Kot je razvidno iz sklepa sodišča, objavljenega na spletni strani Ajpesa, je to ob tem tudi dovolilo, da lahko bodoči upravljavec, ki je pokazal resen interes tudi za poznejši odkup premoženja, najemno pogodbo prenese na družbo Vinmar kot novega najemnika, vendar pod pogojem, da bo ta ob prenosu dokapitaliziran z vsaj 200.000 evri.

Kot piše Večer, je Marestate lani ustanovljena nepremičninska agencija s sedežem v Ljubljani, ki je v stoodstotni lasti Nizozemca Harma Jana Prinsa, nekdanjega direktorja Durabusa. Čez čas pa naj bi bilo Vinagovo premoženje preneseno na v ta namen ustanovljeno družbo Vinmar, ki je v deljeni lasti Prinsa, Kitajca Sang Weija, Japonca Natsukija Tamure in Tajvanca Robina Hsina Pan Shuna.

Kot so za časnik pojasnili novi upravitelji, je njihov kratkoročni načrt že v prvem letu pridelati milijon litrov vina, nato pa v naslednjih treh letih do tri milijone litrov vina letno. “Glavni cilj je izvoz na azijski trg, ki je dovolj velik ne le za Vinagova, ampak vsa slovenska vina,” je za Večer povedal Prins in pri tem napovedal povezovanje in sodelovanje z ostalimi slovenskimi vinarji za skupen nastop na trgih Daljnega vzhoda.

Bodoči najemnik bo lahko leto dni razpolagal z velikim delom premoženja Vinaga, v katerega med drugim sodijo nova vinska klet v Košakih, vinogradi v Svečini, znamenita stara klet v središču Maribora ter gospodarska poslopja v Krčevini skupaj z vso pridelovalno predelovalno, skladiščno in drugo opremo. Nepremičnine so skupaj ocenjene na skoraj 4,4 milijona, medtem ko je njihova likvidacijska vrednost dobrih 3,2 milijona evrov.

Na Zavodu za turizem Maribor-Pohorje ob tem pričakujejo, da jim bo najemnik odstopil protokolarni del zgodovinske kleti, ki je že dalj časa zaprta. Po pogodbi je namreč Marestate dolžan zgodovinsko klet za turiste odpreti v roku dveh mesecev.

Vinag

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.