09:36, sob, 4. Maj

Vinagovo premoženje na voljo za najem





Stečajna upraviteljica Vinaga Brigita Kraljič je ta teden objavila vabilo k dajanju nezavezujočih ponudb za najem premoženja propadlega mariborskega vinarja. Kot je razvidno iz poziva, želi Kraljičeva najemno razmerje skleniti za leto dni, rok za oddajo ponudb je 24. julij, najnižji ponujeni mesečni znesek za najemnino pa je 5000 evrov.

getfoto2

Morebitni najemnik bo lahko leto dni razpolagal z velikim delom premoženja Vinaga, v katerega med drugim sodi nova vinska klet v Košakih, vinogradi v Svečini, znamenita stara klet v središču Maribora ter gospodarska poslopja v Krčevini skupaj z vso pridelovalno predelovalno, skladiščno in drugo opremo.

Bodoči upravljavec bo poleg mesečne najemnine moral v času najema plačevati tudi stroške obratovanja, upravljanja ter javne dajatve in davščine. Del opreme, zaloge materiala in nedokončane proizvodnje ter zaloge proizvodov v objektih niso predmet najema in jih bo zato najemnik moral fizično oddeliti od ostalih premičnin.

Ker bo najemnik moral na svoje stroške očistiti prostore in jih usposobiti za uporabo in proizvodnjo, mu bodo v prvih dveh mesecih zaračunali polovično najemnino, sicer pa bo lahko v času trajanja najemne pogodbe pravico uporabljati blagovno znamko Vinaga. Hkrati pa bo bodoči najemnik moral staro vinsko klet pod mestnim središčem v roku dveh mesecev od uveljavitve najemne pogodbe urediti tako, da bo ta primerna za izvajanje turističnih ogledov.

Kot je še razvidno iz razpisa, bo neposredno po primopredaji predmetov stekel še postopek za prodajo potrošnega materiala, katerega zaloge se dnevno spreminjajo in je vezan na obdelovanje vinogradov oz. oskrbo vin. Najemnik se bo z najemno pogodbo zavezal sodelovati v postopku prodaje in za navedeno blago ponuditi najmanj likvidacijsko vrednost blaga.

Čeprav so se nekateri štajerski vinarji zanimali za posamične dele Vinaga, jareninska klet Dveri Pax pa je maja že prevzela v začasno upravljanje del vinogradov, je vprašanje, koliko so postavljeni pogoji za njih sprejemljivi.

V največji vinski kleti v regiji, ormoški družbi P&F Wineries, jih vlaganje v mariborsko podjetje ne zanima, zato je direktor Mitja Herga za STA povedal, da zagotovo ne bodo oddali nezavezujoče ponudbe za najem Vinagovega premoženja. Tudi lastnik Dveri Pax Danilo Flakus je za STA povedal, da za takšen najem niso zainteresirani, bi jih pa veselilo, če bi stečajna upraviteljica našla najemnika, kar bo pomenilo nadaljnjo ohranitev vinogradov v okolici Maribora in vnovično možnost turističnih ogledov stare Vinagove kleti.

Po drugi strani pa v Ptujski kleti pozorno spremljajo dogajanje z Vinagom, predvsem zato, ker menijo, da si tudi Maribor zasluži imeti uspešno vinsko zgodbo in urejene vinograde. Kot je za STA povedal direktor kleti Vinko Mandl, imajo sami sicer vzpostavljeno vso potrebno infrastrukturo za donegovanje vin, vsako potencialno širitev svoje dejavnosti pa vidijo le v smislu dolgoročnega dopolnjevanja obstoječih poslovnih procesov.

“Zato smo podrobno analizirali pogodbe o obdelavi vinogradov, proučujemo razpis za najem objektov, ki vključuje tudi obvezo prevzeti obdelavo vinogradov, ki jih Vinag v stečaju še ni uspel dati v obdelavo, ter druge obveznosti in stroške, ki so vse prej kot majhni,” je še dodal Mandl.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.