04:30, sob, 27. Apr

Vinagovo premoženje oktobra na dražbi za 1,8 milijona evrov





Stečajni upravitelj Vinaga Simon Prelogar je za 6. oktober razpisal nov poskus prodaje poslovne celote propadlega mariborskega vinarja. Tokrat bo premoženje, v katero je vključena tudi stara klet pod mestnim središčem Maribora, ponudil po izklicni ceni 1,8 milijona evrov. Pred časom se je pojavil interesent, ki je omenjeno vsoto že ponudil.

Vinag

Kot je razvidno iz objave na spletni strani Ajpesa, bo Prelogar javno dražbo v Ljubljani opravil z zviševanjem izklicne cene, potencialni kupci pa morajo najpozneje dan pred dražbo vplačati 180.000 evrov varščine. Premoženje poleg stare kleti med drugim vključuje novo klet v Košakih ter vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini, ki so trenutno v najemu Ptujske kleti.

Prelogarju v treh dosedanjih poskusih ni uspelo najti kupca za poslovni kompleks nekoč uglednega mariborskega vinskega podjetja. Sprva je kompleks na dražbi ponudil za izklicno ceno 4,2 milijona evrov, nato je zbiral nezavezujoče ponudbe in prejel eno za 1,45 milijona evrov.

Zaradi slednje je predlagal novo dražbo z izklicno ceno po omenjeni vrednosti, a sta se kljub soglasju upnikov pritožila oba ločitvena upnika – zavarovalnica Grawe in Raiffeisenlandesbank Kärnten, ki sta menila, da bi bila na takšen način poplačana v bistveno manjšem obsegu kot pri drugih načinih prodaje.

Dražiteljev, ki bi se bili pripravljeni priti na dražbo z izklicno ceno 2,97 milijona evrov, ni bilo, zato se je Prelogar že odločil iz celote izločiti staro klet. Za to se je odločil, ker se ločitvenima upnikoma, ki imata na kleti hipoteko, zdijo ponujene cene na trgu za to nepremičnino prenizke, s tem pa bi se prodaja še bolj zavlekla.

Vendar pa je maja na mariborsko sodišče vložil nov predlog za javno dražbo celotnega premoženja, saj naj bi se pojavil potencialni vlagatelj, ki je pripravljen odšteti 1,8 milijona evrov. Za koga gre, ni želel povedati, časnik Večer pa je pisal, da naj bi to bilo koprsko podjetje Šampionka, ki je v rokah poslovneža Sebastjana Vežnaverja. Slednje bi rado nadaljevalo z vinarstvom, presežke vina pa bi spreminjalo v kis.

Do morebitnega sodelovanja na dražbi se doslej niso opredelili v Ptujski kleti, ki trenutno obdeluje vinograde. Direktor Vinko Mandl je pred časom dejal, da je morebitno sodelovanje na kakšni od naslednjih dražb sicer stvar njihovih lastnikov, torej Perutnine Ptuj, sam pa je prepričan, da so bili pogoji doslej glede na dejansko stanje neživljenjski, zato v preteklosti ni predlagal, da bi se dražb udeležili.

“Pričakovanja upnikov, predvsem avstrijskih, so pretirana glede na realno vrednost premoženja,” je takrat dejal Mandl, ob tem pa ni kategorično zavrnil možnosti zanimanja za nakup pod ugodnejšimi pogoji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.