15:39, ned, 28. Apr

Violeta Tomić: Moj oče je pred mojimi očmi razrezal mamo





Za Violeto Tomić je 60 let življenja in 35 let dela v gledališču, medijih in politiki. Pravi čas za Obračun same s sabo ob spoznanju, da je bilo ogromno lepega, kot tudi bolečega in smešnega. Skozi iskreno pripoved o sebi vas avtorica vabi na predstavo, kakršne še niste videli, tokrat v Hram Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi.

“To predstavo posvečam otrokom, žrtvam in pričam kaznivih dejanj, femicida in družinskega nasilja,” pravi Tomićeva, ki je bila slednjega v življenju deležna tudi sama. “Ljudi so vedno zanimale podrobnosti iz mojega življenja. Ker jih niso poznali, so si jih izmislili. To je še bolj bolelo,” je dejala Tomićeva tudi v naši oddaji Dialog. Na vprašanje kateri prizor oz. spomin, ki jih je strnila v monodrami, jo je najbolj prizadel in ji pustil največji pečat, pa odgovori: “To je bilo, ko je moj oče, ki je bil precej agresiven kadar je kaj spil in ljubosumen na mamo, ki je bila zelo lepa – jo pred mojimi očmi razrezal. Jaz sem to skrivala, mene je bilo sram, da sem to doživela in sem se vsezkozi pretvarjala, da sem takšna kot drugi, vendar tista temna senca pa je visela nad mano. Zakaj Tomičeva tako grdo gleda, zakaj se nikoli ne nasmehne. Ja, meni ni bilo do smeha. Jaz sem bila veliko tepena v življenju,” je opisala v oddaji Dialog svoj del temačne sence življenja.

Skozi monodramo je kot pravi doživela tudi nekakšne vrste psihoterapijo. Skozi prizore, ki jih je s črnilom strnila na liste papirja, ko je snovala avtorski projekt Obračun, je na nek način analizirala prizore v svojem življenju. Podrobnosti pa boste lahko izvedeli v petek, 14. aprila ob 19.00, ko bo predstavo odigrala na odru Hrama A. Tovornika v Selnici ob Dravi. 

“Po tej predstavi bodo tisti, ki bodo kupili karto, lahko rekli, da so me spoznali. Dajem jim sebe. To je največje darilo, ki ga lahko podarim občinstvu za svoj rojstni dan,” je še zapisala in napovedala, da bo vse, kar bo povedala, podprto z dokazi in slikovnim ter videomaterialom.

Izsek iz oddaje Dialog si lahko ogledate v videu:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.