16:55, ned, 19. Maj

Visokošolski sindikat uspel v sporu z mariborsko univerzo





Vrhovno sodišče je v delovnem sporu, ki ga je zoper pravilnik o napredovanju na mariborski univerzi sprožil visokošolski sindikat, razsodilo v korist slednjega. Vrhovni sodniki so razveljavili 9. člen pravilnika, ki je, kot menijo, v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivno pogodbo za dejavnost vzgoje in izobraževanja.

Univerza v Mariboru

Kot so danes sporočili iz Visokošolskega sindikata Slovenije, je omenjeni člen od leta 2010 napredovanje v višji naziv znotraj delovnega mesta postavljal v odvisnost od presoje vodstev fakultet in od finančnih okoliščin. Ker pa je finančne okoliščine ves čas krojila univerza, fakultete problematike niso mogle urediti niti v primerih, ko bi to želele, so dodali.

Sindikat: Za pogovore ni bilo pretiranega posluha

V visokošolskem sindikatu so si za napredovanja v nazive, kakršna so predvidena z zakonodajo in kolektivnimi pogodbami, prizadevali vse od ustanovitve sindikata leta 2012, na strani vodstev univerze pa za pogovore po njihovih trditvah doslej ni bilo pretiranega posluha. Kljub številnim opozorilom, da so dogovori cenejša oblika razrešitve problematike, je bil sindikat lani prisiljen v izbiro sodne poti.

Univerza v Mariboru

Razsodba, s katero je sodišče v celoti potrdilo kršitev zakonodaje in kolektivnih pogodb, po podatkih sindikata zadeva okoli 30 odstotkov zaposlenih, ki jim je bila z nezakonitim pravilnikom od njegovega sprejetja leta 2010 naprej kršena pravica enakega plačila za enako delo, pedagoške delavce na Univerzi v Mariboru pa postavljala v diskriminatoren položaj v primerjavi z delavci na drugih univerzah.

Pričakujejo takojšnjo vzpostavitev zakonitega stanja

V visokošolskem sindikatu zdaj pričakujejo, da bo vodstvo univerze v finančnih načrtih za leto 2016 glede na povišan proračun za univerze nemudoma vzpostavilo zakonito stanje v zvezi z delovnimi mesti na univerzi ter tako spoštovalo razsodbo vrhovnega sodišča.

“Razsodba je po naši oceni tudi pomembna zmaga za pravno državo na področju spoštovanja delavskih pravic, saj daje nedvoumen signal vsem tistim, ki skušajo v imenu avtonomije univerze in v škodo lastnih delavcev izigravati pravni red,” so zapisali v sindikatu in dodali, da je vrhovno sodišče v obrazložitvi sodbe jasno zapisalo, da se avtonomija univerze na področju plač lahko giblje le v okvirih zakonskih in podzakonskih predpisov in veljavnih kolektivnih pogodb.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.