03:07, sob, 27. Apr

Vlada sprejela dopolnitve PCT pogoja





Vlada dopolnila Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

Vlada je sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 in s tem omogočila več časa za prevzem dodatnih testov za samotestiranje in organizacijo dodatnih testiranj s testi HAG pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

Vlada je z dopolnitvijo odloka lekarnam omogočila, da z izdajanjem testov za samotestiranje za vse učence, dijake in študente lahko pričnejo že jutri, 29. oktobra 2021.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Vlada v odgovoru zavrača očitke predlagatelja in zaključuje, da so zatrjevane neskladnosti z Ustavo Republike Slovenije neutemeljene in da je ravnala v skladu z načelom pravne države, na podlagi nujnih razlogov in po načelu sorazmernosti uvedenega ukrepa.

Vlada je sprejela odgovor na zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti naslednjih pravnih aktov:

  • Odloka o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja v zvezi z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 126/21),
  • 2. člena, prvega in drugega odstavka 5. člena, 6. člena, prvega in drugega odstavka 7. člena ter tretjega in sedmega odstavka 8. člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21 in 152/21),
  • prvega stavka drugega odstavka 3. člena Odloka o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 129/21, 132/21, 135/21, 140/21, 146/21 in 149/21).

Vlada v odgovoru ugotavlja, da je ravnala v skladu z zakonodajo s področja nalezljivih bolezni, varstva osebnih podatkov in tudi z Ustavo RS, pri tem pa je na zakonit in ustavnopravno dopustni način zasledovala in uresničevala ustavnopravni cilj varovanja javnega zdravja v skladu z 51. členom Ustave RS. Vlada ustavnemu sodišču predlaga, naj ob upoštevanju navedenega primarno zahtevo zaradi neizkazovanja aktivne legitimacije zavrže, podrejeno pa ugotovi, da so izpodbijani odloki v skladu z zakonom in z Ustavo Republike Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.