07:27, pon, 20. Maj

Vodstvo Pošte ne vidi utemeljenih razlogov za napoved stavke





V Pošti Slovenije menijo, da ni utemeljenih razlogov za napoved stavke Sindikata poštnih delavcev. Kot so pojasnili, v družbi vodijo aktiven socialni dialog ter se ves čas odzivajo na pobude socialnih partnerjev. Po njihovih zagotovilih prav tako aktivno zaposlujejo ljudi ter si prizadevajo za izboljšanje pogojev dela zaposlenih.

Kot so v odzivu na današnjo napoved stavke s strani Sindikata poštnih delavcev za 3. junij zapisali v Pošti Slovenije, si kot delodajalec prizadevajo za usklajene odločitve z vsemi socialnimi partnerji v dobro in korist vseh zaposlenih.

Ob tem so spomnili, da so se vsem zaposlenim v skladu z določbami podjetniške kolektivne pogodbe s 1. januarjem osnovne plače zvišale za tri odstotke, z začetkom marca pa še za dodatne tri odstotke v skladu z dogovorom z zaposlenimi. Konec aprila pa so zaposlenim izplačali tudi letni regres v višini 2000 evrov, kar je najvišji znesek regresa doslej. Po njihovih navedbah so se v zadnjih štirih letih bruto plače pismonoš tako skupaj dvignile za 38,5 odstotka.

Glede zaposlovanja novih sodelavcev so pojasnili, da že dlje časa aktivno iščejo in zaposlujejo nove zaposlene v prometu, predvsem na področju dostave.

Ob tem priznavajo, da se tako kot drugi evropski poštni operaterji kot posledica pospešene digitalizacije v zadnjih letih tudi oni srečujejo z upadom pisemskih pošiljk. Njihovo število se je v zadnjih desetih letih zmanjšalo za polovico, kar predstavlja pritisk na stroškovno učinkovitost.

Številni poštni operaterji posledično po njihovih navedbah prilagajajo poslovanje z uvedbo novih poslovnih modelov, v okviru katerih ločujejo pisemski in paketno-logistični del v ločenih družbah, optimizirajo dostavne in maloprodajne mreže, višajo stopnjo avtomatizacije in digitalizacije procesov, izboljšujejo uporabniško izkušnjo, diverzificirajo storitvene portfelje ter iščejo nove vire prihodkov. “To izvajajo bodisi z uvajanjem novih storitev z višjo dodano vrednostjo, strateškimi partnerstvi, akvizicijami ali širitvijo na tuje trge ter si prizadevajo za prilagoditve poštne zakonodaje, da bi ta bolje odražala spremenjene potrebe uporabnikov,” so prilagoditve poslovnih modelov nanizali v družbi.

V luči napovedanih stavkovnih aktivnosti so zagotovili, si bo poslovodstvo družbe še naprej prizadevalo za nadaljevanje konstruktivnega socialnega dialoga, ki je pop njihovi oceni “ključen za dobro delovanje družbe in medsebojno uspešno razumevanje”.

Obenem si, kot so dodali, v največji možni meri prizadevajo izpolniti pričakovanja sindikatov in tudi sprejemati ukrepe v tej smeri, pri čemer “gre za kompleksne vsebine, ki terjajo čas in odločanje na strokovnih podlagah”.

“Tudi v prihodnje se bodo nadaljevale aktivnosti za izboljšanje pogojev dela in materialnega položaja vseh zaposlenih ter ohranjanje socialne varnosti v podjetju,” so še poudarili in napovedali, da si bo poslovodstvo z obema reprezentativnima sindikatoma v družbi tudi v naslednjih dneh nadaljevalo konstruktivni dialog glede napovedanih sindikalnih aktivnosti.

Iz sveta Sindikata poštnih delavcev so dopoldne sporočili, da bodo 3. junija začeli stavko, razlog za katero je “ignoranca poslovodstva, ki ne pristane niti na najmanjše zahteve za izboljšanje delovnih pogojev”.

Kot so pojasnili, poslovodstvo ni izpolnilo niti najmanjših zahtev sindikata niti zavez, ki so bile dane pisno, s konkretiziranimi roki. “Tako naše zahteve glede sistemizacije, delovne uspešnosti, neustrezne politike zaposlovanja ostajajo neizpolnjene, naši sodelavci pa nas še vedno zapuščajo,” so opozorili.

Poslovodstvo je po navedbah sindikata, ki ima 1250 članov, prevzelo metode zavlačevanja, igranja igric z obema sindikatoma, sklepanja zavezništev, uslug, protiuslug, skrivanja za poslovnimi skrivnostmi in podobno. “Od tega delavci nimamo nič, upravičeno pa se lahko bojimo vzpona s.p.-jev in drugih prekarnih oblik dela,” so poudarili. Na Pošti Slovenije so ostali tudi brez sveta delavcev, v katerega so zaposleni izvolili veliko večino svojih predstavnikov. Dva predstavnika drugega reprezentativnega sindikata v družbi, Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije, sta namreč vložila tožbo zoper volilno komisijo zaradi domnevnih nepravilnosti ob izvedbi volitev. Sodišče je nato odločilo, da volitve razveljavi.

Omenjeni sindikat sicer napovedano stavko Sindikata poštnih delavcev podpira. Kot so pojasnili, delijo težave in stališče glede nespametnih odločitev poslovodstva. Napovedali so, da se bodo prihodnji teden za obstanek enotne Pošte zavzeli s protestnim shodom v Mariboru.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.