07:03, sre, 24. Apr

Vodstvo UKC Maribor Voršiču ni izdal soglasja za operacije v Namibiji. Ni več namestnik predstojnika oddelka za nevrokirurgijo





UKC Maribor nam je potrdil, da je v času trajanja epidemije zaposlenim odsvetoval potovanje v tujino in da za delo v tujini niso izdali nobenega soglasja, tudi zdravniku Matjažu Voršiču ne. Na vprašanje, katere sankcije so ga doletele, pa nam niso odgovorili.

Brez soglasja za delo v tujini

Z UKC Maribor so nam odgovorili, da “zdravnik ni imel soglasja za delo v tujini. Zdravnik ni imel soglasja delodajalca za potovanje v rdečo državo, saj je šlo za zasebno potovanje”. Ob tem so še zapisali, da “UKC Maribor je v času trajanja epidemije zaposlenim odsvetoval potovanje v tujino. Za delo v tujini nismo izdali nobenega soglasja.” Niso pa nam odgovorili, ali je bil zaradi tega sankcioniran. Po poročanju nekaterih medijev pa naj bi v vodstvu centra sicer ukrepali in naj bi Voršiča odstavili z mesta namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo. Prav tako naj bi veljalo, da zdravniki vse od 18. oktobra 2020 naj ne bi imeli dovoljenja za delo v drugih ustanovah, zanje pa velja tudi vladna odredba, v kateri je zapisano, da ne smejo na dopust, seminarje ali druge oblike izobraževanja v države na rdečem seznamu. Na tem seznamu pa je tudi Namibija.

Uradnih ugotovitev nadzora dela Voršiča naj še ne bi bilo

Ob ugotavljanju, ali je mariborski zdravnik, ki se je okužil z južnoafriškim sevom v Namibiji, pri nastopu dela ravnal v skladu z vsemi preventivnimi ukrepi, so sicer v UKC Maribor uvedli upravno-epidemiološki nadzor, kar je v ponedeljek povedala vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lea Knez.

Danes pa so nam z UKC Maribor odgovorili, da je upravno-epidemiološki nadzor je še vedno v teku in da bo več znano po zaključku tega. Včeraj smo na UKC Maribor naslovili tudi vprašanje, ali so ugotovili kakšne nepravilnosti ravnanja zdravnika  pri upoštevanju preventivnih ukrepov in ali bo zaradi morebitnih nepravilnosti ob nastopu dela po dopustu sankcioniran, pa odgovorov na to vprašanje nismo dobili.

Strožji preventivi ukrepi v UKC Maribor?

Knezova je sicer v ponedeljek izpostavila, da so bili prejšnji teden v kliničnem centru zaradi suma na okužbo z južnoafriškim sevom bistveno strožji kot sicer.

Na vprašanje, ali je UKC pozval svoje delavce k upoštevanju preventivnih ukrepov, hkrati pa, ali jim je ukazal, da ne bi potovali v tujino in ob vračanju upoštevali karanteno, pa je odgovorila, da jim ne morejo dati dekreta.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.