10:24, pon, 8. Jul

Volitve v državni svet: Dvoboj med Kanglerjem in Žuro, dobil Žura





V senci lokalnih volitev so danes v mariborskem Izumu potekale tudi volitve lokalnih skupnosti volilne enote 3 v državni svet. Kandidata sta bila dva, Drago Žura in Franc Kangler, oba že z nekajletnimi z izkušnjami v državnem svetu, slavil je Žura.

V sklopu državnega sveta delo opravlja 40 državnih svetnic in svetnikov, in sicer štirje predstavniki delodajalcev, štirje predstavniki delojemalcev, štirje predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, šest predstavnikov negospodarskih dejavnosti in 22 predstavnikov lokalnih interesov.

Največ lobiranja je za 22 svetniških mest, ki so rezervirana za zastopnike lokalnih interesov. Občinski svetniki namreč najprej izvolijo elektorje, ki nato volijo člane državnega sveta, prav tako lahko občine določijo svojega kandidata za člana državnega sveta.

Glasovi elektorjev tajni

Vedeli smo, da se obeta zelo tesen dvoboj, ugibalo se je, da bi znali tehtnico prevesti glasovi elektorjev iz vrst liste Arsenovič za Maribor. Elektorji namreč niso zavezani, da dajo glas svojemu kandidatu, ampak se pogosto odločijo drugače. Izbrani kandidati bodo v državnem svetu delovali za mandatno dobo petih let. In kako so se vsi elektorji danes odločili?

Elektorji so se na današnjih volitvah odločili, da med dvema kandidatoma, torej Francem Kanglerjem in Dragom Žura, izberejo le-tega. V državnem svetu bo torej lokalne interese zastopal Drago Žura.

Nujna podpora občin

Kljub temu da je javnost pričakovala, da bo danes izvoljen Kangler, je od skupno 37 glasov, večina pripadla Žuri.

Za preboj v državni svet je bila sicer nujna podpora občin. Žuro so podprli trije občinski svetovi, in sicer občinski svet občine Maribor, Starše in Hoče – Slivnica. Kanglerja so podprli občinski svetovi občine Šentilj, Rače – Fram in Duplek.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.