17:15, pon, 13. Maj

Vrtec Šentilj in prizidek Osnovne šole bosta v lasti Občine





Občina Šentilj je uspela ugodno odkupiti stavbno pravico za vrtec in prizidek osnovne šole ter s tem privarčevala okoli 800 tisoč evrov. Vrtec v Šentilju bo odslej v lasti Občine, ki več ne bo plačevala najemnine za stavbo vrtca in prizidka.

vrtec sentilj 1

Občina Šentilj je od podjetja Hiše prihodnosti odkupila stavbno pravico za stavbo vrtca ter prizidka osnovne šole v Šentilju, ki sta bila zgrajena leta 2008 in za katere je do sedaj plačevala
najemnino. Prejšnji župan leta 2007 sklenil pogodbi o ustanovitvi stavbne pravice za vrtec V letu 2007, še pod vodstvom prejšnjega župana Edvarda Čagrana, je Občina sklenila dve Pogodbi o ustanovitvi stavbne pravice za šolo in vrtec v Šentilju, nakar še dodatek št. 1 k Pogodbi o ustanovitvi stavbne pravice za šolo zaradi dodatnih del z Marles Hiše Maribor d.o.o.. Vrednost pogodb in dodatkov je bila sledeča: vrednost prizidka k šoli – 833.000,00 EUR, vrednost vrtca – 1.735.000,00 EUR.

Občina Šentilj je tako imela predkupno pravico na stavbni pravici, razen v primeru, da Marles Hiše Maribor d.o.o. prenesejo stavbno pravico na družbo Hiše prihodnosti inženiring in gradnja d.o.o., kar je bilo tudi s strani podjetja Marles Hiše prihodnosti d.o.o. kasneje storjeno. Istočasno je bila sklenjena najemna pogodba med Občino Šentilj in OŠ Rudolfa Maistra ter med OŠ Rudolfa Maistra in Marles Hiše Maribor d.o.o., preko katerih se je Občina zavezala plačevati najemnino za vrtec in prizidek k šoli v višini glavnice, kot izhaja iz stavbne pravice, razdeljeno na 180 obrokov, povečano za stroške financiranja (povečano za obresti in druge morebitne stroške).

vrtec sentilj

Ugodneje najeti kredit in odkupiti stavbno pravico, kot pa plačevati najemnino. Z zavedanjem, da je ugodneje najeti kredit in odkupiti stavbno pravico, kot pa plačevati najemnino, se je župan Štefan Žvab oz. občinska uprava lotila pogovorov in pogajanj. Na pogajanjih je bilo doseženo, da so se ti dodatni stroški za nadomestilo, ki jih imetnik stavbne pravice zahteval, zmanjšali najprej iz 1.600.000,00 na 800.000, 00 EUR, potem pa še dodatno na 125.000,00 EUR. Po natančnih izračunih se je ugotovilo, da s predčasnim odkupom stavbne pravice Občina dolgoročno privarčuje najmanj kar 838.248,11 EUR. Občinski svet je ob tem imenoval tudi posebno komisijo, ki je ocenila smotrnost in smiselnost odkupa. Po soglasju občinskega sveta je župan podpisal pogodbo, po kateri bo stavba vrtca tudi uradno v občinski lasti.

Iz pogodb o ustanovitvi stavbnih pravic namreč izhaja, da lahko stavbna pravica preneha, če se tako dogovorita obe pogodbeni stranki. Občina Šentilj je kadarkoli tudi smela zahtevati prenehanje stavbne pravice, pri čemer je dolžna nasprotni stranki plačati nadomestilo za povečanje vrednosti nepremičnine in sicer v višini – za vrtec 1.735.000,00 EUR, za šolo 833.000,00 EUR, povečano za stroške financiranja do dne odkupa nepremičnine oz. sporazumnega prenehanja stavbne pravice, vezano na 6-mesečni EURIBOR, ter zmanjšano za plačane obroke najemnin.

Izjava župana Občine Šentilj Štefana Žvaba: »Občina Šentilj je z ugodnim odkupom stavbne pravice vrtca dobila stavbo vrtca in prizidka k šoli v svojo last ter tako privarčevala precejšnja sredstva in se izognila plačevanju visoke najemnine. Ureditev lastnine vrtca je bila dosežena z dobrim sodelovanjem občinske uprave in občinskega sveta. Ravnali smo kot dober gospodar premoženja občank in občanov, še posebej pri objektu, ki je zelo pomemben za naše najmlajše.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.