19:19, tor, 14. Maj

Vzrok za prebavne težave prebivalcev dela Dravograda še ni znan





Kaj je bil vzrok za nedavne prebavne težave več prebivalcev naselja Robindvor v Dravogradu, še ni znano. Doslej so bile vse analize vode negativne, prav tako analize blata nekaterih obolelih. NIJZ je 243 gospodinjstvom v Dravogradu poslal vprašalnike in odgovore pričakuje do petka, ukrep prekuhavanja vode pa še naprej ostaja v veljavi.

voda, foto: STA
voda, foto: STA

Javno komunalno podjetje Dravograd, ki z vodo poleg ostalih Dravograjčanov oskrbuje tudi 700 prebivalcev tamkajšnjega naselja Robindvor, je ukrep prekuhavanja vode uvedlo v ponedeljek, 11. julija, potem ko jih je na množičnost prebavnih težav opozoril zdravstveni inšpektorat. Na podjetju so sicer prvi klic enega občana v zvezi s prebavnimi težavami prejeli dan prej, 10. julija.

Kot je včeraj povedala direktorica komunalnega podjetja Marija Slavič, so pristojni od 11. julija doslej trikrat jemali vzorce vode, analize pa v vodi doslej niso našle povzročitelja težav. Danes bo večji vzorec, sto litrov vode, odvzel še Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Novo mesto, ki bo opravil še analize na parazite. Rezultati bodo predvidoma znani do petka.

Pojasnila je še, da je mariborski laboratorij za zdravje, okolje in hrano pred tem redno mesečno vzorčenje vode, ki ga zanje opravlja pogodbeno, opravil nazadnje 5. julija, ko so analize vzorcev vode prav tako bile negativne.

Po javljenih težavah prebivalcev Robindvora je komunalno podjetje v zadnjem tednu dni opravilo pregled celotnega sistema in po besedah direktorice ni ugotovilo napak ali težav. Med drugim na vodovodnem sistemu izvajajo dodatne preventivne ukrepe, kot so spiranje na hidrantih, vsakodnevne preglede objektov vodovodnega sistema, dodatno dezinfekcijo na vodnih objektih, poostreno vzdrževanje zajetij, večkrat dnevno spremljanje tudi prosti klor v vodi.

Komunalno podjetje vsem prebivalcem med drugim svetuje, da snamejo mrežice s pip in jih temeljito očistijo. Ukrep prekuhavanja vode pa do nadaljnjega za prebivalce Robindvora ostaja v veljavi.

Odgovor na vprašanje, koliko ljudi je imelo prebavne težave v zadnjih dveh tednih v Dravogradu, naj bi dala anketa, ki jo je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslal 243 gospodinjstvom na najbolj obremenjenem območju v Dravogradu. Kot so pojasnili na NIJZ, bodo ljudje danes in v sredo prejeli ankete na dom, prosijo pa jih za čim večjo vračilo anket do petka, 22. julija.

Na NIJZ so pojasnili še, da so bili rezultati analiz vzorcev blata obolelih negativni, zato so v fazi dodatnih preiskav.

Prijav morebitnih novih obolelih po podatkih direktorice komunalnega podjetja v Zdravstvenem domu Dravograd trenutno nimajo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.