05:58, ned, 19. Maj

Vzroka 150 poginjenih ptic s Ptujskega jezera še ne vemo





V Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) pričakujejo, da bodo rezultati analiz poginulih ptic s Ptujskega jezera znani predvidoma v tem tednu. Glede na znake so se ptice najverjetneje zastrupile, kje in s čim, še ni znano.  Otok na Ptujskem jezeru, kjer je gnezdilo veliko rečnih galebov, je prazen.

Minuli vikend so na območju Ptujskega jezera našli več deset mrtvih rečnih galebov in opazili tudi nenavadno obnašanje nekaterih ptic. V soboto so našli okoli 130 poginulih ptic, nekaj pa tudi v nedeljo, je povedal Bombek iz DOPPS in opozoril, da so poginuli ptiči lahko razpršeni po širšem območju.

Vir : DOPPS
Vir : DOPPS

“Strašljivo je to, da je kolonija, ki je bila na novem otoku, izginila,” je dodal Bombek. Ob zadnjem štetju so tam našteli veliko več kot sto ptičev, pravi.

Poginule ptice je prevzela veterinarsko higienska služba, ki je ptice za laboratorijske analize poslala pristojnim službam. “Računamo, da bomo v tem tednu dobili rezultate,” je dejal Bombek. Ob tem ocenjuje, da bi pristojni morali analize pospešiti, da bi čim prej ugotovili vzrok pogina in ustrezno ukrepali.

Ptiči, ki se tako množično zastrupijo, kot kaže v tem primeru, so se zastrupili nekje na prehranjevališču, je dejal Bombek. Prehranjujejo se lahko ali na vodni površini ali zunaj vodnih površin. V tem času je to velikokrat na njivskih površinah, je dejal Bombek in opozoril, da je snov morala biti zelo toksična. In če je tako toksična snov prisotna v naravi, se lahko spira v vodotoke ali prehaja v prehrambeno verigo in je tako nevarna tudi človeka, je opozoril.

Dogodek in vzroke, ki so privedli do pomora ptic, so danes ostro obsodili v stranki Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Od pristojnih zahtevajo, da se preventivno uveljavijo vsi ukrepi, da se zaščiti ljudi, živali in naravo, o tem so na vlado naslovili tudi pisno poslansko vprašanje.

Vir: STA

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.