07:15, pon, 29. Apr

Z delom začel dolgo pričakovani urgentni center na Ptuju





Na Ptuju je včeraj z delom začel novi urgentni center v tamkajšnji splošni bolnišnici.

Kot je za STA povedal v.d. direktorja bolnišnice Aleksander Voda, to pomeni, da so po več kot dvanajstih letih truda le dočakali uresničitev investicije, s katero bo tudi prebivalcem Spodnjega Podravja zagotovljena enaka zdravstvena oskrba kot drugim po državi.

Ptujska bolnišnica je pred več kot desetletjem izpadla iz mreže urgentnih centrov, ki so jih takrat po Sloveniji gradili s pomočjo evropskih kohezijskih sredstev.

Po dolgoletnem prepričevanju in potem, ko so občine in lokalno gospodarstvo z projekt celo same zbrale 300.000 evrov, jim je vendarle uspelo, da so denar za urgenco prejeli iz državnega proračuna.

“Danes je za nas vesel dan. Zagotovo bomo pripravili tudi slovesno odprtje, ampak smo želeli ljudem čim prej dati v uporabo objekt, ki si ga zaslužijo. Urgentni center bo poslej enotna vstopna točka za vse prebivalce, ki gravitirajo na območje ptujske bolnišnice ter zdravstvenih domov Ptuj in Ormož,” je včeraj dejal Voda.

Za paciente, ki prihajajo po nujno zdravstveno pomoč, odprtje urgence pomeni, da odslej ne rabijo več najprej obiskati zdravstvenega doma in šele nato bolnišnico, pač pa pridejo takoj k njim.

Nov urgentni center namreč odslej pomeni tudi sodelovanje med bolnišnico in zdravstvenim domom, prav tako pa bodo odslej boljši pogoji tako za paciente kot za delo zaposlenih.

Ob novih prostorih so v bolnišnici dobili tudi novo sodobno opremo, med drugim nov reanimacijski prostor, operacijsko dvorano, triažo, opazovalnico za šest bolnikov s sodobnimi aparaturami in še marsikaj drugega. Na kadrovskem področju težav nimajo, so pa dodatno zaposlili še štiri medicinske sestre.

Voda je zadovoljen tudi z izvajalcem del, podjetjem Medicoengineering, ki je dela zaključil mesec dni pred pogodbenim rokom, tako da imajo še čas za morebitne prilagoditve. Urgentni center je ob tem že vključen v začasno financiranje, pripravljajo pa dogovor za naslednje leto.

V bolnišnici ocenjujejo, da bo naložba v urgentni center na koncu visoka nekaj več kot sedem milijonov evrov, v kar je vključenih kar nekaj stroškov, ki niso del gradnje, med drugim izdelava projektne dokumentacije, arheološke raziskave in podobno.

Sama gradnja objekta je bila vredna nekaj več kot 4,5 milijona evrov, 1,3 milijona evrov pa so odšteli za nabavo nove opreme.

Še naprej pa ostaja neznana usoda nadgrajenega nadstropja nove urgence, kamor bolnišnica želi seliti zelo dotrajan operacijski blok. Voda je že večkrat povedal, da so bili s predstavniki prejšnjega vodstva ministrstva za zdravje že ustno dogovorjeni za pripravo potrebne dokumentacije za nabavo vse potrebne opreme in da bi projekt uvrstili v nacionalni razvojni program za leto 2024, vendar za zdaj napredka na tem področju še niso naredili.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.