06:28, pet, 19. Apr

Z muzejsko učilnico v Vitomarcih do izkušnje šolanja stoletje nazaj





V delu stavbe osnovne šole v Vitomarcih so domačini pred leti uredili muzejsko učilnico, v kateri lahko obiskovalci iz prve roke izkusijo, kako je potekalo poučevanje in učenje v šoli sto let nazaj v zgodovino. Med drugim se lahko naučijo osnov lepopisja, ki je bilo nekoč eden najpomembnejših in najzahtevnejših predmetov v šoli.

Učilnico so uredili v okviru enega od projektov programa čezmejnega slovensko-madžarskega sodelovanja Interreg. “Sestavljena je iz sodobnega dela, kjer se uči kot v sodobnih šolah, ter starega dela, kjer poteka pouk kot sto let nazaj. V učilnici je tudi stalna razstava šolskih pripomočkov in šolskih knjig iz različnih obdobij,” je za STA povedal predsednik Turističnega društva Vitomarci Kristijan Majer.

Redno izvajanje šolstva se je pričelo leta 1812

Starejši del učilnice ima šolsko opremo izpred sto let, s tablo na kredo s stojalom ter tablicami na kredo za učence. Učitelji, oblečeni po takratnih običajih, izvajajo učno uro po takratnih strogih načelih, z veliko pozornosti usmerjene na ustrezno držo in vedenje učencev. Ne manjkajo niti šiba in klečanje na koruzi za neposlušne šolarje, kar nazorno kaže, da se s takratnimi učitelji ni bilo za šaliti.

S tem turističnim produktom se naslanjajo na dolgo zgodovino šolstva v današnji Občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Prve pisne omembe o izvajanju pouka v teh krajih so iz leta 1791. Redno izvajanje šolstva se je pričelo leta 1812.

Z muzejsko učilnico v Vitomarcih do izkušnje šolanja stoletje nazaj

Prvo stalno šolsko poslopje so Vitomarci dobili leta 1864, danes pa se v njem nahajajo prostori občine, pošte, turistično informacijskega centra in ambulante. Muzejsko interaktivna učilnica se nahaja v bližnji Podružnični osnovni šoli Vitomarci.

Obisk muzejsko interaktivne učilnice je za obiskovalce brezplačen, možno pa je najeti tudi plačljivo dodatno animacijo. Za skupine, kot so šole in vrtci, izvajajo tudi posebne programe, kot so učna ura lepopisja, računstva ali petja in plesa. Z muzejsko učilnico v Vitomarcih do izkušnje šolanja stoletje nazaj.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.