23:57, sob, 27. Apr

Z nadomestilom do večje sprejemljivosti vetrnih elektrarn





Vlada želi z enkratnim nadomestilom občinam, na katerih območjih bi bile postavljene vetrne elektrarne, omogočiti izboljšanje življenja ljudi, ki bi morali živeti s to infrastrukturo, in povečati sprejemljivost teh elektrarn. Zgled je bilo nadomestilo za nuklearko, s katerim občina Krško financira vrsto investicij in dejavnosti.

Uredba o enkratnem nadomestilu občini za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav, ki je bila po sprejemu na vladi v petek objavljena v uradnem listu, veljati pa bo začela 6. aprila, višino nadomestila določa na 200.000,00 evrov na en megavat (MW) inštalirane moči. Pogoj bo pravnomočno gradbeno dovoljenje za proizvodno napravo in dokazilo o priključitvi te naprave na elektroenergetsko omrežje.

Postavitev vetrnih elektrarn je v Sloveniji doslej pogosto naletela na nasprotovanje lokalnih skupnosti in prebivalcev

Če bo naprava sestavljena iz več vetrnic, ki bodo stale na območjih več občin, bodo te do nadomestila upravičene v sorazmerju z inštalirano močjo vetrnic na območju posamezne občine.

“Namen je ljudem pomagati oz. izboljšali življenje v tistem prostoru. Upamo, da se bo s tem pristopom povečala tudi sprejemljivost novih tehnologij v prostoru in razumevanje njihove uporabne vrednosti,” je STA danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen.

Postavitev vetrnih elektrarn je v Sloveniji doslej pogosto naletela na nasprotovanje lokalnih skupnosti in prebivalcev, nazadnje so na velik odpor naleteli načrti za postavitev 56 vetrnic na Pohorju.

Občine bodo morale glede na uredbo nadomestilo porabiti za opravljanje nalog za zadovoljevanje potreb svojih prebivalcev. “Gre za izboljšanje bivalnih razmer v prostoru, denimo z gradnjo otroškega igrišča ali energetsko sanacijo stavb in podobno,” je dejala.

Občine deležne tudi nadomestila za čas obratovanja teh naprav

Poleg enkratnega nadomestila ob postavitvi vetrnic bodo občine lahko deležne tudi nadomestila za čas obratovanja teh naprav. Podlaga za to je uredba o nadomestilu za izrabo prostora za proizvodno napravo na veter, ki je bila sprejeta leta 2022, po njej pa mora proizvajalec električne energije iz vetrne elektrarne občini, v kateri je proizvodna naprava, plačevati letno nadomestilo v višini tri odstotke prihodka od prodaje elektrike iz vetrne energije.

Po besedah državne sekretarke so se zgledovali med drugim po nadomestilu, ki ga občini plačuje Nuklearna elektrarna Krško.

Mestna občina Krško je glede na letno poročilo o porabi sredstev iz naslova nadomestila zaradi omejene rabe prostora, ki je objavljeno na njeni spletni strani, leta 2022 prejela okoli 9,4 milijona evrov nadomestila za delovanje nuklearke.

Občina, katere proračun je imel v letu 2022 skupno 43,7 milijona evrov prihodkov, je sredstva iz nadomestila namenila za različne namene. Skoraj dva milijona evrov je bilo namenjeno med drugim za novogradnjo osnovne šole ter vzdrževanje in opremo drugih šol, 1,75 milijona evrov za gradnjo in obnovo lokalnih cest ter še 600.000 evrov za sovlaganja v državne ceste, okoli 800.000 evrov je bilo namenjenih gasilcem in civilni zaščiti. Sredstva iz naslova nadomestila so šla med drugim tudi za delovanje društev, zdravstveno varstvo, kulturne programe, štipendije za mlade, športne objekte, subvencioniranje javnega mestnega avtobusnega prevoza in malih komunalnih čistilnih naprav.

O vetrnih elektrarnah smo govorili tudi v eni izmed preteklih oddaj Vzhodna na BK TV.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.