00:55, pet, 19. Apr

Z novim zakonom do več dostopnosti proizvodov in storitev za invalide

24. januarja 2023 je Državni zbor sprejel Zakon o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide (zakon), ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo.

Zakon predstavlja napredek za invalide, saj bodo po letu 2025 lahko enakovredno dostopali do širšega nabora dostopnih proizvodov, kot so denimo računalniki, pametni telefoni, bankomati, in do storitev, kot so denimo avdiovizualne medijske storitve, e-trgovine in tako dalje.

Z zakonom, ki se bo začel uporabljati 28. junija 2025, se povečuje varstvo invalidov kot potrošnikov

Sprejeta zakonodaja postavlja splošni okvir glede dostopnosti nekaterih proizvodov in storitev ter ureja pogoje za dostopnost za uporabnike z različnimi oblikami invalidnosti. Prav tako so določene obveznosti gospodarskih subjektov glede dostopnosti določenih proizvodov in storitev, opredeljeni so nadzorni organi za preverjanje zagotavljanja pogojev glede dostopnosti in določene sankcije za kršitve.

Zakon opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, kot so računalniki in operacijski sistemi, plačilni terminali in nekateri samopostrežni terminali (bankomati, prodajni avtomati za vozovnice in avtomati za prijavo, interaktivni samopostrežni terminali za zagotavljanje informacij), pametni telefoni in druga oprema za dostop do telekomunikacijskih storitev, televizijska oprema, ki vključuje digitalne televizijske storitve in e-bralniki, so zapisali v sporočilu za javnost.

Prav tako so opredeljeni pogoji glede dostopnosti do avdiovizualnih medijskih storitev, za dostop do elektronsko komunikacijskih storitev in do nekaterih elementov storitev zračnega, avtobusnega, železniškega in vodnega prevoza (kot so spletišča, mobilne storitve, elektronske vozovnice, informacije). Vključene so tudi potrošniške bančne storitve, e-knjige, e-trgovine in odgovarjanje na klice v sili v okviru enotne evropske številke 112.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.