14:30, pet, 3. Maj

Z obnovo Stare steklarske mladi Ptujčani dobivajo prostor za ustvarjanje





Na Ptuju bodo drevi slovesno odprli prostore prenovljene Stare steklarske delavnice na Vrazovem trgu, kjer bo prostor dobil nov mladinsko-kulturni center, s tem pa mladi ustvarjalci. Kot ob tem poudarja županja Nuška Gajšek, so z ureditvijo tega dela mesta hkrati izboljšali urbane površine v starem mestnem jedru.

Na slovesnem odprtju se bodo predstavili ljubiteljski gledališčniki, folklorniki, glasbeniki, likovni ustvarjalci, fotografi in drugi, ki jim bodo prenovljeni prostori namenjeni. Danes ves dan in v četrtek bosta v prenovljenih prostorih potekala dneva odprtih vrat, v petek zvečer pa bodo tam slovesno obeležili tudi dan državnosti.

Vrednost projekta je 4,9 milijona evrov, pri čemer je Mestna občina Ptuj zagotovila 2,2 milijona evrov, ostali denar za naložbo pa so prejeli od Evropskega sklada za regionalni razvoj in okoljskega ministrstva, in sicer iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Na projektnem natečaju je bila kot strokovno najprimernejša izbrana rešitev arhitekturne pisarne Elementarna, projekt pa je obsegal dve različni, a tesno povezani gradnji – prenovo in novogradnjo objekta Stare steklarske delavnice ter ureditev Vrazovega trga in pripadajočih ulic.

V sklopu prenove trga so uredili javne površine, prenovili vso komunalno infrastrukturo pod ulicami, jih opremili z urbano opremo in zasadili drevesa.

Namen obnove in revitalizacije je bil poleg aktivne izrabe prostorov v samem središču mesta in prenovo urbane stavbne dediščine tudi vzpostavitev novih kulturnih programov ter zagotavljanje še večje povezanosti z obstoječimi kulturnimi in festivalskimi dejavnostmi v mestu.

Kot je še dodala županja, s to investicijo ne ciljajo toliko na obogatitev turistične ponudbe v mestu, kot pa na to, da mladi na Ptuju končno spet dobijo nek svoj center. Na tem območju je namreč že od nekdaj bil prostor kreative in generator idej, kjer so se kalili bodoči igralci in drugi umetniki.

“Izvedba projekta ni bila lahka, saj smo se včasih vprašali, ali je bila odločitev pravilna, glede na to, da je bilo kar precej pomislekov, veliko ovir in nerešenih stvari, ki so se pojavljali med samimi deli. Zdaj, ko je investicija končana, smo vsi zadovoljni,” je dejala Gajšek.

Ob tem je opozorila, da pričakovanja na samem začetku ne smejo biti previsoka, saj je kar nekaj stvari še za postoriti, predvsem odpraviti morebitne skrite napake med izvedbo, prav tako bodo sem postopoma selili Center interesnih dejavnosti (CID) in prostore lokalne televizije PeTV, pred tem je treba poskrbeti še za optično napeljavo. Županja upa, da bodo vse to uredili čez poletje in da bodo prostori povsem zaživeli z novim šolskim letom.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.