23:21, tor, 30. Apr

Z Viški hrane v pomoč ljudem v stiski





V okviru Centra za socialno delo Maribor je v letošnjem letu začel teči projekt Viški hrane, katerega pobudnik so članice Lions Kluba Maribor Zarja. Hrane, ki ji je potekel rok trajanja, posamezni trgovski centri tako ne zavržejo, temveč jo prispevajo v razdelitev pomoči potrebnim.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Pobudnik in ustanovitelj tega projekta je Lions klub Maribor Zarja, ki je z njegovim uresničevanjem začel oktobra lani. Letos ga je delno podprla Mestna občina Maribor, za izvajalca pa je bil izbran Center za socialno delo Maribor.

Do maja so hrano v trgovskih središčih zbirale prostovoljke Lions kluba, zatem pa je to delo prevzela strokovna sodelavka centra za socialno delo. V obeh primerih so hrano najprej prepeljali v mariborsko zavetišče za brezdomce in ga tam razdelili tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

“Po zadnjih podatkih je v projekt vključenih 37 prejemnikov,” je za STA pojasnila v.d. direktorice centra Frančiška Premzel. “S hrano jih oskrbujemo ob določenih in dogovorjenih dnevih, saj je delitev odvisna od količine, ki jo prejmemo, in seveda želje uporabnika. Nekaj te hrane ostane in se porabi v zavetišču za brezdomce,” je dodala.

Ukrep je po njeni oceni pomemben prispevek k blažitvi stisk. “Glede na velike količine hrane, ki postane biološki odpadek, je ta projekt pomemben doprinos k drugačnemu razmišljanju in ravnanju z viški pripravljene hrane,” je menila.

Nedavna uveljavitev pravilnika, po katerem je mogoča tudi prodaja živil, ki imajo pretečen datum minimalne trajnosti, ni vplivala na potek projekta Viški hrane. So pa imeli nekaj težav s poimenovanjem projekta. Sprva so ga namreč poimenovali Banka hrane, a so naleteli na pritožbe Slovenske banke hrane iz Velenja. Podoben projekt izvajajo tudi v celjski regiji pod okriljem zavoda Socio.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.