19:58, pet, 3. Maj

Z železniškega vagona rešili mladostnika, 25-minut oživljali mladoletno peško, iz ribnika rešili utapljajočega 7-letnika: Zgodbe, ki jih piše življenje





Direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana Boštjan Glavič je danes podelil medalje za požrtvovalnost in eno medaljo za hrabrost. Medalje je prejelo 20 aktivnih policistov ter 14 občanov, ki so lani ali v prvih mesecih letošnjega leta pomagali in reševali življenja v 16 različnih dogodkih, so sporočili s PU Ljubljana.

In kdo so tisti, ki so prejeli medalje?

Medaljo policije za hrabrost je prejel občan Sinaj Štrukelj Kreč, ki je bil v začetku februarja letos poskušal rešiti žensko, ki je skočila v deročo Savo.

Vsi preostali nagrajenci so prejeli medalje policije za požrtvovalnost. Policista Policijske postaje (PP) Ljubljana Center Željko Šiljeg in Tomi Kilar sta jo prejela, ker sta iz Ljubljanice rešila moškega in ga oživljala do prihoda interventnih služb.

Medaljo je prejel tudi Uroš Jakomini iz Specializirane enote za nadzor prometa, ki je maja lani na kraju prometne nesreče 25 minut oživljal močno poškodovano mladoletno peško, v katero je trčilo osebno vozilo.

Goran Spasić in Rado Jakob Karo, policista Policijske postaje (PP) Ljubljana Moste ter reševalec Martin Kernc iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so medaljo prejeli, ker so junija lani s štiri metre visoke strehe železniškega vagona v Ljubljani rešili mladostnika, ki ga je stresla elektrika in ni kazal znakov življenja ter ga oživljali, da je preživel.

Občan Armin Mesić je medaljo prejel, ker je julija lani na parkirišču v Ljubljani na tleh našel moškega, ki ni kazal življenjskih znakov ter ga oživljal, da je moški, ki je doživel zastoj srca, preživel.

Občan Mirko Prosenec in vodji OKC PU Ljubljana Robert Bajuk sta bila nagrajena, ker sta po indirektnem udaru strele v drvarnico na območju Litije hitro ocenila situacijo in začela gasiti ogenj, s čimer sta se izpostavila nevarnosti, a preprečila, da bi ogenj zajel druge objekte.

Medalje za požrtvovalnost so prejeli tudi policista PP Ljubljana Šiška Dušan Jakopin in Grega Žmavc ter policista PP Ljubljana Bežigrad Rok Zorenč in Tajda Šimac Turk, ki so avgusta lani s silo vstopili v stanovanje v Ljubljani, kjer so pomagali nezavestnemu moškemu, ki je doživel hud epileptični napad.

Policista PP Zagorje ob Savi, Zoran Vidas in Sašo Žurga, sta medaljo prejela, ker sta septembra lani rešila življenje ženski, ki je z mostu skočila v reko Savo.

Občani Maksimiljan Urbanija, Janko Peterka in Janez Gotar so novembra lani po prometni nesreči rešili življenjsko ogroženo voznico iz osebnega avtomobila v Moravčah.

Policist PP Vrhnika Dejan Žagar je prav tako novembra lani nudil pomoč pri hospitalizaciji psihiatrične bolnice in preprečil samomor.

Na seznamu prejemnikov medalj sta tudi policista PP Litija Andrej Bračič in Jolanda Bozalo, ki sta novembra lani uspešno in dobro organizirano intervenirala ob požaru na strehi hiše v Litiji.

Prav tako sta jo prejeli občanki Marjetka in Marjeta Wallas, ki sta decembra lani v gozdu, na zelo težko dostopnem terenu na območju Trbovelj našli nezavestno, poškodovano in močno podhlajeno žensko, ji nudili prvo pomoč ter poskrbeli, da so do nje hitro prišli reševalci, zaradi česar je ženska preživela.

Pomočnik komandirja PP Ljubljana Moste Jure Jevnikar, njegov brat Miha Jevnikar in občan Jure Vavtar so decembra lani pogasili ogenj na vozilu še pred prihodom gasilcev in s tem preprečili, da bi se ogenj razširil in ogrozil ostale udeležence v prometu.

Občanka Jana Kastelic je januarja letos iz zaledenelega ribnika na območju Ljubljane rešila utapljajočega sedemletnega otroka in ga oživljala toliko časa, dokler otrok ni pokazal življenjskih znakov.

Policista PP Ljubljana Moste Uroš Boncelj in Jure Dolžan sta februarja letos preprečila skok moškega iz Šmartinskega mostu nad ljubljansko obvoznico.

Medaljo za požrtvovalnost so prejeli tudi policist PP Ljubljana Vič Boško Šobot in policistka Tonka Mohar ter občana Matej Glavač in Domen Novak za hitro ukrepanje ob požaru v stanovanjskem objektu maja letos.

Medalje policije za hrabrost se podeljujejo za izkazano posebno osebno hrabrost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, ob katerih so bila nevarnosti izpostavljena življenja prejemnikov medalje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.