13:06, pet, 26. Apr

Za Farmadent prispele štiri nezavezujoče ponudbe





Prodajna komisija Mestne občine Maribor ter občin Duplek in Hoče-Slivnica je do razpisnega roka, ki se je iztekel 15. decembra, za nakup družbe Farmadent prejela štiri nezavezujoče ponudbe, je povedal vodja komisije in direktor mestne uprave Simon Štrancar. Ponudbe naj bi odprli v naslednjih dneh, vendar ponudnikov ne nameravajo razkriti.

Rok za prodajo podjetja v lasti mariborske in še nekaterih okoliških občin naj bi se sprva sicer iztekel že 27. januarja, kar je lastnikom nalagal zakon o lekarniški dejavnosti, a je že zdaj jasno, da prodaja do takrat zagotovo ne bo izvedena. Štrancar namreč pričakuje, da bi najpozneje do konca februarja prišli zavezujoče ponudbe, ki bi jo nato obravnaval tudi mestni svet.

FOTO: Galerija keramike
FOTO: Galerija keramike

Mariborska občina skupaj z občinama Duplek in Hoče-Slivnica, potem ko ji je novembra na dopisni seji le uspelo dobiti soglasje mestnega sveta za usklajeni posamezni program prodaje poslovnega deleža, prodaja 91,5-odstotni delež Farmadenta.

Prodajni postopek so začeli, ker zakon o lekarniški dejavnosti prepoveduje vertikalno povezovanje, zaradi česar bi mestni občini v Ljubljani in Mariborumorali do januarja prodati podjetji LL Grosist in Farmadent. Slednji je bil sprva preko Mariborskih lekarn v posredni lasti občin ustanoviteljic, a niti prenos lastništva iz lekarn po mnenju vodstva občine ni zadostil zakonskim določbam.

Mariborski občini je pri prodajnem postopku šel na roko državni zbor, saj je nedavno sprejel novelo omenjenega zakona, s katerim je potrdil skoraj dveletno podaljšanje prehodnega roka do konca leta 2019.

Mestna občina je postopek prodaje Farmadenta in hčerinskega podjetja GoPharm začela poleti, ko je k oddaji ponudbe za posredovanje pri prodaji povabila revizijske družbe KPMG Slovenija, Constantia plus in UHY. Zaradi najboljše ponudbe so izbrali KPMG. V proračunu za leto 2018 je občina že vštela 4,8 milijona evrov, ki naj bi jih prejeli prav s prodajo Farmadenta. Tolikšna naj bi bila njegova knjigovodska vrednost za 83,35-odstotni delež MOM.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.